Снимка: БГНЕС

След драматичното нападение на Кримския мост миналия уикенд Владимир Путин беше нетърпелив да си отмъсти. От понеделник Русия удря украински градове и инфраструктура с ракети с голям обсег. Въпреки това, зад звука и яростта, новата тактика разкри как президентът е хванат в поредица от капани, създадени от самия него, не само на бойното поле, но и у дома.

Капани на бойното поле

Преди осем дни генерал Сергей Суровикин беше назначен за нов командир на "специалната военна операция" на Москва. Очевидно известен на връстниците си като "Генерал Армагедон" - въпреки че този прякор удобно се появи в руските таблоиди само при назначаването му - той е компетентна, безмилостна фигура, която ръководи опустошителните въздушни атаки срещу градове в Сирия.

Малко може да направи обаче един нов командир. Украинците са поели своята инициатива. Те ще използват последните няколко седмици преди зимата, за да увеличат максимално печалбите си, особено в южния район на Херсон. Прясно мобилизирани руски резервисти се процеждат на фронта, но често са необучени и немотивирани. В най-добрия случай те могат да помогнат за задържане на линията, а не да започнат нови офанзиви.

Бомбардировката има малка стратегическа стойност и изгаря намаляващите запаси от оръжия на Русия, които трудно се попълват. Генералът в оставка и парламентаристът Андрей Гурульов, използва интервю във вестник "Комсомолская правда", за да утвърди мисълта: "не губете повече ракети". Изчислено е, че повече от половината руски арсенал е изчезнал, включително повече от 80 процента от мощните системи "Искандер". Това разтревожи висшето командване, което иска да запази стратегически резерв за някоя бъдеща офанзива или, по-вероятно, в случай на нова украинска атака.

Политически капан

Това също разгневи регионалните лидери, в чиито владения се намират заводите за ракети. Те лобираха да освободят своите квалифицирани работници от безразборната мобилизация на Путин. Свирепото нападение над украинските градове беше, колкото и всичко останало, потвърждение на личността на Путин като твърд човек. Не само екстремистите в социалните медии призоваваха за отмъщение за атаката на моста, за която достоверно беше обвинена Украйна. Такива призиви дойдоха и от могъщия лидер на Чечения Рамзан Кадиров. След като шумно подкрепи войната, Кадиров сега е яростен критик на Сергей Шойгу, министърът на отбраната, и останалото висше командване, обвинявайки ги в некомпетентност и кронизъм и дори призовавайки за използване на ядрени оръжия в Украйна.

Това подчертава политическия капан, в който се намира Пути
н. След като можеше да се позиционира между крайните ястреби и по-умерените технократи. Сега той трябва да угоди на едната група, а след това на другата – не удовлетворявайки нито едната.

Капан в обществото

Когато Путин избра да анексира части от Украйна миналия месец – включително територия, която неговите войници дори не окупираха – и започна частична национална мобилизация, той наруши не един, а два социални договора, свързани с инвазията.

На обикновените руснаци всъщност беше обещано, че докато Путин води своята война, той ще гарантира, че няма да страдат много. Това вече не е вярно. Мобилизацията означава, че всяко семейство има причина да се страхува и икономическите трудности започват да хапят.

Той бе сключил и негласна сделка с регионалните лидери и ръководителите на ключови институции. Ако запазят владенията си тихи и демонстрират военен ентусиазъм, няма да бъдат принудени да изоставят претенцията, че са там, за да представляват местните интереси, а не тези на Москва.

Сега тези лидери смятат, че Кремъл се отказва от обещанието си. Мобилизацията и затягането на федералните финанси също промениха това уравнение. Регионалните шефове са призовани да свършат мръсната работа на централното правителство, като успокоят обществената загриженост, финансират възстановяването на завладените градове и набират нови "доброволчески батальони" за фронта. И се превръщат в проблем за Кремъл.

Капан за отключване

Всеки руски лидер се тревожи за регионите: от царските времена до настоящето, борбата за притискане на местните лидери е оформила историята на най-голямата нация на Земята. След като Путин пое поста президент през 1999 г. степента централният контрол, който той отново наложи върху една хаотична държава - чрез война и ловка политическа манипулация - се превърна в един от основните стълбове на неговата привлекателност. Но сега Кремъл трябва да изцеди повече от регионалните и местните лидери, отколкото те се чувстват способни да дадат, точно в момента, в който се почувстваха насърчени да се противопоставят на Москва, за да защитят собствените си интереси.

Изтичане на информация от вътрешен доклад на Следствения комитет - понякога смятан за руското ФБР - предполага значително увеличение на злоупотребите от страна на регионалните елити. Според него "в момент на национална нужда някои длъжностни лица се съсредоточават върху защитата на своите интереси и установяването на странични съюзи с бизнеса и криминалните власти в техните региони".

Това напомня на една унищожителна оценка, която бе дадена от служител в Хабаровск, в руския Далечен изток: "Местното ръководство трябваше да каже, че стои изцяло зад войната, въпреки че знаеха, че е глупава и не може да бъде спечелена. Те направиха най-малкото, което можеха, и вместо това се съсредоточиха върху собствените си корупционни схеми." Тази мисъл е от 1990 г. , а служителят говори за това как регионалните служители на комунистическата партия в СССР реагираха на съветската война в Афганистан в началото на 80-те години.

Изглежда, че днес има поразително сходство: местните служители се отчайват от това, което смятат за недосегаем Кремъл, изповядват на думи партийната линия, докато държат наведени глави - или използват възможността да присвоят каквото могат.

Капан заради властта на регионалните лидери

Тези, които наистина се опитват да лобират в Москва в интерес на своите избиратели, се слушат най-малко. Обеднялият Дагестан претърпя непропорционално тежки загуби във войната и неговият лидер Сергей Меликов напразно се обърна към Кремъл с молба за отсрочка от мобилизацията. Други, като губернатора на Хабаровск Михаил Дегтярев, успяха да накарат някои мъже, които не трябваше да бъдат мобилизирани, да бъдат освободени, но усилията им да накарат Путин да погледне правилно процеса бяха игнорирани.

Както каза един базиран в Москва политически анализатор, Кремъл "не се интересува от цената за регионалните лидери, той просто иска те да правят това, което им се каже". В същото време обаче има нужда от тях. Това им дава власт.

Александър Дюмин, губернаторът на Тула, от известно време търси позиция в Москва. След като на косъм пропусна да стане новият министър на извънредните ситуации през май, бившият бодигард на Путин сега твърди, че като се има предвид колко добре поддържа оръжейните фабрики в Тула работеща ден и нощ, позицията в министерството на отбраната може да е подходяща награда.

Кадиров, междувременно, се занимава с обичайната си тактика за укрепване на федералните субсидии, които представляват повече от 80 процента от бюджета на Чечня. Отново и отново, когато има някакъв риск за тези фондове, които увековечават неговото управление и плащат за суетни проекти като огромна джамия, кръстена на баща му, той започва да води битки или да заплашва да подаде оставка. Кремъл, страхувайки се от сепаратисткия хаос без Кадиров начело и знаейки, че не може да си позволи нова гражданска война на юг, всеки път отстъпва.

Капан сред гангстерите

Путин създаде система, която зависи от разделянето и управлението на елита. Той насърчи вътрешните борби за статус и пари и се превърна в единствен арбитър на тези спорове. Сега, когато той е погълнат от войната в Украйна, тези конфликти за намаляващите ресурси стават все по-открити.

Неотдавнашната вълна от мистериозни "самоубийства" сред видни бизнесмени и длъжностни лица, например, изглежда отразява възраждането на убийството като бизнес тактика, характеристика на "дивите 90-те" години преди Путин.

По същия начин Евгений Пригожин, санкционираният бизнесмен, който стои зад прословутите наемнически сили на Вагнер, отдавна е таил недоволства от Шойгу и висшето командване. Той се възползва от критиките на Кадиров, за да преследва собствената си вендета, като каза: "Прекрасно, Рамзан, продължавай така. Тези пънкари трябва да бъдат изпратени на фронта боси с картечници."

Рустам Миниханов, лидерът на Татарстан, знае, че мнозина имат претенции към неговите петролни активи, докато Кремъл внимателно наблюдава неговия регион като индикатор за потенциално регионално и етническо напрежение. В резултат на това той полага почти комични усилия, за да балансира всеки интерес, от Кадиров до Шойгу. Както каза местен политически наблюдател: "Миниханов не знае откъде може да дойде ножът, така че се опитва да търси по всякакъв начин през цялото време".

Вътрешни капани

Режимът не е под пряка заплаха. Регионалните и фракционните лидери все още до голяма степен се борят за благоразположението на Путин или се конкурират помежду си. Това все още не е открита опозиция, нито има някаква надеждна перспектива Руската федерация да се разпадне.

По-скоро появяващите се пукнатини в системата са едновременно симптом и причина за стрес. Те отразяват начина, по който един авторитарен модел, зависещ от един човек да контролира разногласен и егоистичен елит, страда, когато отсъства, разсеян е или губи от поглед въздействието, което действията му имат у дома. Неговото ядрено оръжие, например, има за цел да разклати морала на Украйна и Запада. Това, което Путин пропуска да оцени, е, че това е поне толкова ужасяващо за собствените му елити.

Нищо чудно, че се фокусират върху собствените си интереси – дори когато това подкопава усилията на Кремъл да максимизира ресурсите. Според доклада на Комитета за разследване най-малко една четвърт от средствата, предназначени за подкрепа на набирането на армия например, може да бъдат откраднати на местно ниво. Но те не знаят със сигурност, не на последно място защото регионалните служители взаимно покриват следите си.

Приклещен между успокояването на шумните ястреби и успокояването на разтревожените технократи, изслушването на професионалистите и представянето на силен човек, пространството за маневри на Путин у дома става все по-малко ограничено, както и на бойното поле.

Професор Марк Галеоти е автор на Войните на Путин: От Чечня до Украйна, която ще бъде публикувана от Bloomsbury на 10 ноември

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase