Снимка: Bulgaria ON AIR

Москва обвини главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна за взривяването на Кримския мост. Според Русия взривното вещество е било изпратено от морското пристанище в Одеса в Русе, а след това към пристанището в Бургас. Службите у нас обаче са категорични, че камионът-бомба не е бил на територията на страната.

Версията на Русия беше съшита с бели конци още от самото начало. Много е трудно толкова бързо да се проследи един такъв маршрут, преминаващ през много държави. Самият камион е американско производство. Такива не се движат в границите на Европа, а още повече и в България. Освен това, той е преминавал през едни наистина тесни пътища - придвижването му е било невероятно. Версията на Русия се променя, тъй като се вижда, че тя беше отхвърлена категорично. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на "България сутрин".

Още по темата

Според журналиста проф. Валерий Тодоров е съмнително, че камион с такъв товар може да премине такъв сложен маршрут.

"Съмнително е, че взривът е бил през цялото време в самия камион. Ако представяната информация все пак е вярна, само спецслужба от типа на Военно разузнаване е в състояние да обезпечи маршрута на един такъв камион", коментира той, като допълни, че разрушенията не могат да бъдат предизвикани единствено от експлозивите в камиона.

Проф. Тодоров не изключи възможността превозното средство да е успяло да премине Кримския мост заради по-леката охраната на съоръжението.

"Много е трудно да се направи толкова дълъг маршрут от пълен с взрив камион", съгласи се Керемедчиев. Бившият зам.-министър на външните работи е на мнение, че няма логика да се  планира толкова дълго пътуване, което те подлага на риск да бъдеш хванат във всеки един момент.

"Ако наистина е имало експлозив, което е много вероятно, той е бил натоварен в някой от последните участъци на движение на камиона - непосредствено преди да се качи на моста. Тази теория е напълно целенасочена", поясни той.

В студиото на Bulgaria ON AIR двамата събеседници дискутираха дали руският посланик Елеонора Митрофанова трябва да бъде поканена на откриването на Народното събрание.

"Има си дипломатическа практика, не може с политически решения да се ограничава дипломатическа дейност", смята Тодоров, според когото изключения биха били случаите на обвинение в шпионаж.

"Русия е в международна и световна изолация. Не виждам проблем на определени посланици да бъдат изпратени покани, а на други - не. От дипломатическа гледна точка няма гаф", каза Керемедчиев.

Двамата гости се обединиха около тезата, че въпросът относно присъствието на Митрофанова се политизира. "Нашата половинчата външна политика през последните години ни превърна в мека мишена за руските служби", обобщи бившият зам.-министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase