Снимка: БГНЕС

Името на България бе замесено в атаката над Кримския мост.

Има много теории за това какво се е случило, но не всички от тях са много достоверни.

Русия побърза да предположи, че става дума за камион-бомба. Късно снощи президентът Владимир Путин обяви атаката за "терористичен акт", като зад нея според него стои Украйна. Камионът пък преминал през много страни, но е тръгнал от България и по-точно - Бургас.

Още по темата

Кадри от охранителни камери, разпространени в социалните медии, показват камиона движещ се на запад през моста по време на експлозията. Руските власти посочиха 25-годишния мъж от Краснодар, Самир Юсубов, като собственик на камиона и казаха, че шофьорът е бил по-възрастен роднина, Махир Юсубов.

Но внимателното разглеждане на кадрите изглежда показва, че камионът няма нищо общо с експлозията.

Те показват огромно огнено кълбо, изригващо точно зад - и от едната страна - на камиона, докато той започва да се изкачва по повдигната част на моста.

Скоростта, с която теорията за камиона бомба започна да се разпространява в руските среди, беше подозрителна. Това предполага, че Кремъл е предпочел терористичен акт пред по-тревожна възможност: че това е дързък акт на саботаж, извършен от Украйна.

"В моето време съм виждал много големи превозни ИВУ (импровизирани взривни устройства)", казва пред BBC бивш експерт по експлозиви от британската армия. "Този камион не изглежда да е такова превозно средство."

Той е на мнение, че по-правдоподобното обяснение е масивна експлозия под моста - вероятно предизвикана с помощта на някакъв таен морски дрон.

"Мостовете обикновено са проектирани да издържат натоварвания надолу върху палубата и определено количество странично натоварване от вятъра", обяснява той. "Те обикновено не са проектирани да издържат натоварвания нагоре. Мисля, че този факт бе използван при украинската атака."

Някои наблюдатели са забелязали, че в един от другите видеозаписи на охранителната камера нещо, което прилича на носова вълна на малка лодка. Тя се появява до една от подпорите на моста, част от секундата преди експлозията.

Какъв вид лодка може да бъде това?

На 21 септември в каналите на руските социални медии бяха разпространени изображения, показващи мистериозна безпилотна лодка, изхвърлена на брега близо до руската военноморска база в кримския град Севастопол.

Тя прилича на голям черен покрит каяк, пълен с монтирани на носа сензори и бяло, подобно на перископ устройство отгоре. Според местни съобщения плавателният съд е бил изтеглен в морето и взривен.

"Беше открита част от безпилотно средство", каза губернаторът на контролирания от Русия Севастопол. "След приключване на изследването този апарат беше унищожен в морето от експлозия. Никой не е пострадал.“"

Това не е първият път, когато се разпространяват съобщения, които предполагат, че Украйна има достъп до подобно тайно оборудване.

"Има добре обосновани доклади, които предполагат, че украинците имат в експлоатация както разузнавателни, така и ударни морски превозни средства с дистанционно управление",  казва британският експерт по експлозиви. "Тази оперативна концепция е разработена в продължение на години, а не месеци."

Ако по този начин Украйна е успяла да атакува Керченския мост, на стотици мили от контролирана от Украйна територия, тогава това е една от най-амбициозните операции на Киев досега. Но освен няколко шушукания в столицата, никой не потвърждава теорията.

Всъщност в изявление снощи ръководителят на кабинета на президента Зеленски, Михайло Подоляк, изглежда одобри теорията на Москва за камиона бомба.

"Отговорите трябва да се търсят в Русия", каза той в изявление и добави, че експлозията е резултат от вътрешни борби между различни части на руските служби за сигурност.

"Това е конкретно проявление на конфликта между ФСБ (службата за вътрешно разузнаване на Русия) / ЧВК (частни военни изпълнители, като групата Вагнер), от една страна, и Министерството на отбраната / генералния щаб на Руската федерация, от друга страна", каза той.

Но знае ли Подоляк нещо, което всички останали не знаят?

Точно както в предишните епизоди - включително потъването на флагмана на руския Черноморски флот "Москва" и мистериозната атака през август, която опустоши руска военновъздушна база в Крим - Киев е много щастлив да кара всички да гадаят.

Всичко това е част от изключително успешна информационна кампания, която Украйна води, заедно с военните си усилия, още от пълномащабното нахлуване на Русия през февруари.

Засега изглежда, че работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase