Снимка: БГНЕС

Това е въпросът, който си задаваме от месеци, дори преди Русия да нахлуе в Украйна. Какво мисли и планира Владимир Путин?

Нека ви предупредя предварително. Нямам кремълска кристална топка. Нито мога да разговарям с Путин по директна линия.

Бившият президент на САЩ Джордж Буш веднъж каза, че е погледнал Владимир Путин в очите и е "разбрал душата му". Вижте колко добре завърши това за отношенията между Русия и Запада.

Още по темата

Така че проникването в съзнанието на лидера на Кремъл е доста неблагодарна задача. Но е важно да опитате. Може би повече от всякога сега, в светлината на неотдавнашното предупреждение за използване на ядрено оръжие от страна на Москва.

Няма съмнение, че руският президент е под натиск. Неговата така наречена "специална военна операция" в Украйна се обърка много за него. Тя трябваше да продължи няколко дни. Но изминаха почти осем месеца и краят не се вижда. Кремъл признава за "значителни" загуби на войски, а през последните седмици руската армия губи територия в Украйна, която преди това е окупирала.

За да увеличи числеността на войските, миналия месец президентът Путин обяви частична мобилизация, нещо, което той настояваше, че няма да направи. Междувременно санкциите продължават да влошават руската икономика.

И така, обратно към душевното състояние на Путин. Дали ще си помисли, че е сгрешил, че решението му да нахлуе е фундаментална грешка?

Не разчитайте на това.

"Възприятията на Путин движат цялата ситуация в този конфликт", смята Константин Ремчуков, собственик и главен редактор на руския вестник "Независимая газета". "Той е авторитарен лидер на ядрена сила. Той е безспорният лидер в тази страна. Той има някои силни вярвания и възприятия, които го подлудяват и започна да вярва, че това е екзистенциално от гледна точка на важност. Не само за него. Но за бъдещето на Русия."

Ако този конфликт е екзистенциален, докъде е готов да стигне президентът Путин, за да го спечели?

През последните месеци високопоставени руски служители (включително самият Путин) изпускаха нефини намеци, че лидерът на Кремъл би бил готов да използва ядрени оръжия в този конфликт.

"Не мисля, че ще го направи", каза президентът на САЩ Джо Байдън пред CNN. "Но мисля, че е безотговорно той да говори за това."

Тази седмица интензивното руско бомбардиране на Украйна подсказва, че Кремъл е най-малкото решен да ескалира нещата с Киев. Но опитва ли се да ескалира отношенията си със Запада?

"Той се опитва да избегне пряка конфронтация със Запада, но в същото време е подготвен за нея", смята либералният политик Григорий Явлински. "Най-много се страхувам от възможността за ядрен конфликт. И на второ място, страхувам се от безкрайна война."

Но "безкрайната война" изисква безкрайни ресурси. Това е нещо, което Русия изглежда няма.
Вълната от ракетни удари по украински градове е драматична демонстрация на сила, но колко дълго Москва може да издържи това?

"Можете ли да продължите този ракетен поток с дни, седмици, месеци? Много експерти се съмняват, че разполагаме с достатъчно ракети", казва Ремчуков. "Също така, от военна гледна точка, никой никога не е казвал какъв би бил знакът за крайната руска победа? Какъв е символът на победата? През 1945 г. това беше знамето над Берлин. Какви са критериите за успех сега? Знаме над Киев? Над Херсон? Над Харков? Не знам. Никой не знае."

Дори не е ясно дали Владимир Путин знае.

Още през февруари целта на Кремъл изглежда е била бързото поражение на Украйна, принуждавайки съседа на Русия да се върне обратно в орбитата на Москва без продължителна война. Путин сгреши. Той подцени решимостта на украинската армия и народа да защитят земята си и изглежда надцени възможностите на собствената си армия.

Какво си мисли сега? Да циментира контрола върху украинската територия, която той твърди, че е анексирал, и след това да замрази конфликта ли е целта на Путин? Или е решен да продължи, докато цяла Украйна се върне в сферата на влияние на Кремъл?

Тази седмица бившият руски президент Дмитрий Медведев написа: "Украинската държава в сегашната си конфигурация… ще бъде постоянна, пряка и ясна заплаха за Русия. Вярвам, че целта на нашите бъдещи действия трябва да бъде пълното разрушаване на политическия режим на Украйна."

Ако думите на Медведев отразяват мисленето на президента Путин, очаквайте продължителен и кървав конфликт.

Но неизбежно действията на Путин в чужбина имат последствия у дома. През годините Кремъл страдаше
решително култивира имиджа на Путин на "г-н Стабилност", насърчавайки руската общественост да вярва, че докато той е начело, те ще бъдат в безопасност. Тази версия обаче трудно се продава сега.

"Предишният договор между Путин и обществото беше "Аз ви защитавам", казва Ремчуков. "Дълги години основният лозунг беше "предсказуемост". Каква предвидимост има днес? Концепцията приключи. Нищо не е предвидимо. Моите журналисти не знаят дали ще получат повиквателни, когато се приберат днес."

Решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна изненада мнозина. Но не и Явлински.

"Мисля, че Путин се движеше в тази посока – година след година той изграждаше пътя към това, което имаме сега", казва Явлински. "Например унищожаването на независими медии. Той започна това през 2001 г. Унищожаването на независим бизнес. Той започна това през 2003 г. След това 2014 г. и това, което се случи с Крим и Донбас. Трябва да си сляп, за да не го видиш. Проблемът на Русия е нашата система. Тук беше създадена система, която създаде такъв човек, като Путин. Въпросът за ролята на Запада в създаването на тази система е много сериозен. Проблемът е, че тази система не създаде общество. В Русия има много много мили хора. Но няма гражданско общество. Ето защо Русия не може да устои."

Анализът е на коренспондентът на BBC от Москва Стив Розенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase