Снимка: БГНЕС

Президентът Джо Байдън заяви в ексклузивно интервю за CNN, че вярва, че руският президент Владимир Путин е "рационален играч", който е преценил зле способността си да нахлуе в Украйна и да потисне нейния народ.

"Мисля, че той е рационален играч, който е сбъркал значително", каза Байдън на Джейк Тапър, докато руските бомбардировки над цивилни цели в Украйна сигнализираха за поредната повратна точка в продължилата месеци война.

Интервюто с Байдън, проведено когато конфликтът в Украйна наближава осмия си месец, предоставя нов поглед върху мисленето на президента на САЩ, докато висши американски служители наблюдават развоя на битката в Украйна с ескалираща загриженост.

Байдън, който миналата седмица предупреди, че рискът от "ядрен Армагедон" е на най-високото си ниво от 60 години, казва, че заплахите, идващи от Русия, могат да доведат до катастрофални "грешки" и "грешни изчисления", въпреки че той отказа да се изясни как точно биха отговорили Съединените щати, ако Путин разположи тактическо ядрено устройство на бойното поле в Украйна.

Байдън се закани, че ще има "последици" и за Саудитска Арабия, след като си партнира с Москва, за да обяви намаляване на производството на петрол, ход, който може да доведе до повишаване на цените на газа с наближаването на междинните избори през ноември.

Байдън, неговите висши служители и други западни лидери прекараха последните няколко месеца в обсъждане какви стъпки може да предприеме Путин, докато войските му търпят неудобни загуби на бойното поле в Украйна.

Дали Путин действа рационално е предмет на интензивен дебат, докато лидерите работят, за да предвидят следващите му стъпки. Докато Байдън твърди че вярва, че самият Путин е рационален, той характеризира целите на руския лидер в Украйна, които Путин изложи в гневна реч, когато започна войната през февруари, като нелепи.

"Слушайте какво казва. Ако слушате речта, която той изнесе след вземането на това решение, той говори за цялата идея - да бъде лидер на Русия, който обединява всички рускоговорящи. Искам да кажа, че е нелепо", каза Байдън.

Продължавайки по-нататък, Байдън каза, че Путин погрешно е вярвал, че украинците ще се подчинят на руската инвазия – грешна преценка, която беше опровергана от яростната съпротива в страната.

"Мисля, че речта, неговите цели не бяха рационални. Мисля, че той си помисли, че ще бъде посрещнат с отворени обятия, че това е домът на Майка Русия в Киев и че ще бъде добре дошъл. Мисля, че той просто напълно сбърка", каза Байдън.

Наистина, контраофанзивата, започната от Украйна миналия месец, успешно отвоюва територия, която преди това беше държана от руснаците, включително критични транспортни центрове. Загубите се оказаха най-новото голямо смущение за Русия, чиято армия изпитваше затруднения в хода на седеммесечната война.

Тази седмица обаче Русия започна една от най-яростните си бомбардировки след нахлуването в края на февруари. Най-малко 19 души бяха убити и повече от 100 ранени в цялата страна, чак до западния град Лвов, на стотици мили от фронтовите линии на войната в Източна и Южна Украйна.

Запитан дали ще се срещне с Путин на срещата на върха на Г-20 следващия месец в Индонезия, Байдън каза, че не вижда добра причина за седнала среща. "Ще зависи конкретно за какво иска да говори", каза Байдън и добави, че ако Путин иска да обсъди затворената американска баскетболна звезда Бритни Гринър, тогава той ще бъде готов да говори. "Но вижте, той действаше брутално, той действаше брутално", каза Байдън. "Мисля, че той е извършил военни престъпления. Затова не виждам никаква причина да се срещам с него сега."

След като Байдън предупреди миналата седмица, че рискът от ядрен "Армагедон" е в най-високата си точка от Кубинската ракетна криза, той каза пред CNN че не вярва, че Путин в крайна сметка ще предприеме тази стъпка.

"Не мисля, че ще го направи", каза Байдън, в отговор на въпрос на CNN дали руският лидер ще използва тактическо ядрено оръжие – перспектива, която американските служители наблюдаваха с тревога как руските войски понасят неудобни загуби на бойното поле. "Мисля, че е безотговорно той да говори за това, за идеята, че световен лидер на една от най-големите ядрени сили в света казва, че може да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна", добави Байдън.

Байдън заяви, че дори заплахите на Путин имат дестабилизиращ ефект и предупреди за потенциалните грешки в преценката, които могат да последват.

"Това може да доведе до просто ужасен резултат", на мнение е президентът на САЩ. "И не защото някой възнамерява да го превърне в световна война или нещо подобно, но много грешни изчисления могат да се направят само ако се използва и едно ядрено оръжие.

"Той всъщност не може да продължи безнаказано да говори за използването на тактическо ядрено оръжие, сякаш това е рационално нещо", добави Байдън по-късно. "Грешките се правят. И може да се стигне до погрешно изчисление, никой не може да бъде сигурен какво ще се случи. Може да завърши с Армагедон."

Байдън отказа да разкрие как би изглеждал отговорът на САЩ, ако Путин изпълни ядрените си заплахи. Но той увери, че Министерството на отбраната е разработило проактивно непредвидени ситуации, ако сценарият се сбъдне.

"Каква е червената линия за Съединените щати и НАТО и дали сте наредили на Пентагона и други агенции да обмислят какъв ще бъде отговорът, ако той наистина използва тактическо ядрено оръжие или ако бомбардира атомната електроцентрала Запорожка в Украйна или нещо в тази насока?", пига CNN.

"Имаше дискусии за това, но няма да навлизам в това. Би било безотговорно от моя страна да говоря какво бихме или не бихме направили", отговори Байдън.

Байдън разговаря със CNN няколко часа след виртуална среща с членове на Групата от 7 индустриализирани нации, които чуха речта на украинския президент Володимир Зеленски за необходимостта от укрепване на противовъздушната отбрана на страната му на фона на новите руски бомбардировки.

Зеленски каза на срещата, че "общите усилия за създаване на въздушен щит за Украйна" трябва да бъдат засилени на фона на атаки с руски крилати ракети и дронове.

Представители на Белия дом казаха, че САЩ са готови допълнително да укрепят противовъздушната отбрана на Украйна, включително чрез системи за противоракетна отбрана, чиято доставка Байдън ускори през лятото.

И все пак интензивното въздушно нападение на Русия срещу украинската столица Киев и цивилната инфраструктура предполага, че Путин може да използва нови тактики, предназначени да тероризират украинците с наближаването на зимата.

Байдън каза пред CNN, че вярва, че е време да "преосмисли" отношенията на САЩ със Саудитска Арабия, след като кралството си партнира с Русия, за да намали производството на петрол - укор след интензивните усилия на Белия дом да предотврати подобно решение.

Решението на водения от Саудитска Арабия петролен картел ОПЕК+ да намали производството миналата седмица предизвика гняв в Белия дом, където служители казаха, че лично Байдън е разочарован от това, което те нарекоха "късогледо" решение.

Ходът, който дойде три месеца след като Байдън посети Саудитска Арабия и се срещна с нейния де факто лидер престолонаследник принц Мохамед бин Салман, има потенциала да повиши цените на газа в седмиците преди междинните избори през ноември.

"Нека да си изясним защо отидох", каза Байдън. "Не се занимавах с петрола, а с цел да се уверя, че сме сигурни, че няма да се отдалечим от Близкия изток."

След като достигнаха върхове през лятото, цените на бензина непрекъснато намаляваха, предоставяйки на Байдън и неговите най-добри помощници мощна тема за разговори в навечерието на изборите.

Но комбинация от фактори, включително нарастващото търсене и поддръжката в някои американски рафинерии, доведе до това цените отново да започнат да скачат. Решението на ОПЕК+ е на път да влоши тези фактори.

За Байдън решението е лична обида поради усилията му през лятото да възстанови връзките със Саудитска Арабия, въпреки лошите резултати в кралството с правата на човека и ролята на бин Салман в убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase