Снимка: БГНЕС
fallback

В руската столица няма голяма загриженост относно ракетните удари, насочени срещу Украйна в понеделник сутринта.

Повечето хора, които са попитани от репортер на The New York Times за реакция относно последните действия на Владимир Путин, казват, че не са следили новините и не знаят какво се е случило. Хората събираха слънчеви лъчи в централния булевард Цветной, шикозен квартал в столицата, а животът на много московчани продължаваше както обикновено - те бързаха за работа или срещи. Пред скъп търговски център, продаващ дизайнерски дрехи и козметика, жена с черна кожена шапка позира за снимка.

Един мъж, който като много от интервюираните отказа да сподели дори малкото си име, казва, че е чул, че има "обстрел" в Украйна, но не е потърсил повече информация.

Владимир, 37-годишен ветеран от армията, който работи в строителството, приветства разрушенията в Украйна, наричайки ги "просто малък предупредителен изстрел" и казва, че се надява те да ескалират още повече. Ала, по думите му, истинският враг на Русия е съюзникът на Украйна - Съединените щати.

"Важно е да се удари не Украйна, защото това е зависима страна, която не е виновна за много, а директно върху Америка, защото Америка управлява всичко и унищожава всичко", казва той. "Те не могат да атакуват директно Русия, поради което използват различни държави, като Украйна", допълва той, повтаряйки аргумент, изтъкнат от самия Владимир Путин.

Някои по-млади руснаци изразиха тъга относно ракетните удари в цивилни райони, но не бяха готови да хвърлят вината директно върху Кремъл.

"Лошо е, когато хората биват убивани по някаква причина", казва 19-годишната Саша, студентка по психология. Все пак тя продължава: "Във всяка битка и двете страни са отговорни."

Няколко души казват, че се надяват войната да приключи скоро, въпреки че не приписват вината на родното си правителство.

"Чувствам се като в транс, в шок", споделя жена на име Екатерина, на 34 години. Тя казва, че е разочарована от наказанието на Запада срещу Москва със санкции и изолация.

"Всичко е като от лош сън и не знаем как да продължим да живеем", казва тя. "Всички сме хора без бъдеще."

Но тя също каза, че няма представа как да промени нещо вътре в Русия, защото е "загубила вяра в протестите преди много врем".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

169

Анонимен

преди 1 година

Руските ракети убиват деца в Украйна, и Руснаците танцуват от щастие по телевизията и по площадите ... това им е единствената останала радост в живота :(

168

Украинка

преди 1 година

До 252 и 251.Омраза те заслепила бъди проклет.

167

Тошо

преди 1 година

Едните знаят, но не могат, другите могат, но не знаят!Въобще на чужд ....терен и 100 .....ракети са малко!Точно в целта е изразът ...хора без бъдеще!Как да стане обаче обратното, това е пътят!

fallback