Снимка: БГНЕС

Сцени, банери и екрани бяха поставени до Червения площад преди големия концерт, планиран за петък вечерта, който ще приветства новите анексирани от Украйна територии в границите на Русия. Има обаче съобщения, че на хората се плаща, за да присъстват на тържеството в центъра на Москва

Преди това президентът на Русия изнесе реч по време на церемонията, на която ще подпише анексията на четири украински области – Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск. Той обаче закъсня с повече от 20 минути.

Руският президент започна речта си, като спомена така наречените "референдуми", проведени през последната седмица, за да може Москва да претендира за мандат за териториалните претенции на Путин.

Той твърди, че "резултатите са налице и резултатите са известни".

"Хората са направили своя избор и той е окончателен", заяви Путин. "Сигурен съм, че Федералното събрание ще подкрепи четирите нови субекта на Руската федерация, защото това е волята на милиони хора", каза Путин под бурни аплодисменти.

По-нататък каза, че резултатите са "естествено право" на гласувалите, което е записано в принципите на Обединените нации. "Това е право, базирано на историческото обединение, което е защитавано от поколения руснаци, които са се борили за тези земи", заяви президентът на Русия.

По думите му "хората на Донбас са били "жертви на нечовешки терористични атаки, извършени от режима в Киев".

Владимир Путин поиска минута мълчание в памет на загиналите войници. Той каза, че смели войници са загинали по време на специалната операция. "Те са героите на Русия. Те загинаха, борейки се за земите", каза той.

Президентът заяви, че иска всички в Киев и на Запад да чуят, че тези в региона на Донбас "ще станат руски граждани завинаги". Властите в Киев трябва "да приемат това волеизявление с голямо уважение".

"Това е единственият път към мир", заяви Путин и отново потвърди, че "Русия ще защити земята си с всички средства, с които разполага, за да осигури безопасен живот на нашите хора".

Киев трябва "да се върне на масата за преговори", заяви руският лидер. "Ние сме отворени към това и сме го заявявали многократно. Но украинските власти трябва да уважават изразяването на волята на народа."

Русия ще възстанови руините в градовете и селата и ще развие инфраструктурата, здравеопазването и образованието, обеща президентът. Той казва, че ще се работи за сигурността, така че всички граждани да се чувстват подкрепени от "всяка част от нашата велика родина".

"Унищожаването" на Съветския съюз "унищожи връзките между различните части" на страната, продължава Путин. "Въпреки всички трудности, те са пренесли тази любов към Русия и това чувство не може да бъде унищожено от никого."

Путин казва, че "не се стреми" да се върне към миналото и да възстанови Съветския съюз, но твърди, че „няма нищо по-силно от волята на тези хора да се върнат към своите исторически корени“.

Путин говори за възстановяване на инфраструктурата, но пропусна да посочи, че Русия е тази, която я е опустошила на първо място. А бюджетът, който Русия е предложила досега на хората в четирите региона, е сравнително малък.

"Скъпи приятели, колеги, днес искам да се обърна към войниците, които участват в специална военна операция", каза той и призова техните жени и деца, че трябва да разберат "за какво се борим".

Повтаряйки твърденията, че Украйна принадлежи на Русия, той заяви, че Западът просто търси начини да пречупи Русия, като подкрепя Украйна в нейната борба за независимост и се опитва да я раздели на малки парчета.

"Западът търси нови възможности да ни удари и те винаги са мечтали да разделят държавата ни на по-малки държави, които ще се бият една срещу друга", заяви Путин и обвини Запада, че е "алчен" и че иска Русия да бъде в негова "колония":

Той отправи и други обвинения към Запада - че "тяхната цивилизация и тяхната неолиберална култура е златният стандарт за всички останали", докато "едностранно решава кой има право на самоопределение и кой не".

"Западните страни бяха много ядосани на избора на хората в Крим", твърди той. "Ето защо те вярват, че хората нямат право на самоопределение. Западните елити винаги са били такива. Те са били колонизатори и си остават колонизатори, те дискриминират и правят разлика между първата класа нации и втората класа нации. Затова има "русофобия", която се разпространява из целия запад", казва той.

"Те не искат да ни видят свободно общество. Искат да ни видят като тълпа роби", заяви той, а под бурните аплодисменти допълни: "Русия не им трябва. Русия ни трябва!"

През целия ден руските телевизии показваха празненства из руските градове. Но по улиците на Москва настроението не беше толкова весело. Много хора, с които разговаря екип на BBC, изглеждат притеснени и уплашени.

Мъж на име Андрей изглежда шокиран. "Защо някой завзема територия в 21 век?"

Екипът на BBC пита Андрей какво мисли за твърдението на Кремъл – че огромното мнозинство руснаци подкрепят така наречената "специална операция".

"По-старото поколение го подкрепя", отговаря той. "Те смятат, че просто трябва да бомбардираме всички. Почти цялото по-младо поколение е против това."

Пенсионерката Надежда казва, че подкрепя заграбването на земя от Владимир Путин: "Положително настроена съм към това. Първо, това е наша земя, руска земя. В Украйна нацистите взеха властта. Трябва да ги изкореним."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase