Снимка: БГНЕС

В международната ситуация имаме тенденция на връщане към епохата и нравите на Студената война. Това коментира пред БНТ икономистът Димитър Луджев - един от основателите на СДС, бивш вицепремиер и бивш министър на отбраната.

По думите му войната в Украйна е продукт преди всичко на конфронтацията, взела връх в света и международната политика.

Още по темата
"От страна на Русия - смятам, че Владимир Путин загуби всякакво чувство за реалност и очевидно не осъзнава стратегическия провал на неговата политика, която представлява отказ от онези принципи, формулирани от Горбачов за ненамеса във вътрешните работи на други държави, неизползване на военна сила, решаване на международните проблеми с пътя на диалога - всичко това бе зачеркнато с войната в Украйна", каза Луджев.

От другата страна - американската администрация и повечето европейски лидери се поддадоха на политиката на конфронтация, коментира още той.

"Всички споразумения, договорености от 90-те години между Русия и Запада бяха или забравени, или прекратени. Прекратена беше дейността на комитета НАТО - Русия. Не става дума нито за преговори, нито за диалог, нито за дипломатическо решение на конфликта".

Според Димитър Луджев политиката на санкции и на въоръжаване на Украйна от страна на Запада води до много по-големи проблеми за света и разрушаване на световния икономически ред.

Изходът от войната е ясен - връщане към диалога. Трябва да се възстанови диалогът между НАТО и Русия, категоричен е Луджев.

"Да се спре разширяването на НАТО на изток, Русия да се изтегли от окупираните територии от Украйна- Украйна да изпълни задълженията си по Минските споразумения, да създаде нова конституция и да изгради федеративен принцип с почти пълна автономя на отделните области и региони."

Коментари Напиши коментар

72

пуйката

преди 2 месеца

Империя да смени кон за кокошка иска този анализатор.Как го вижда Русия да се изтегли от територии,за които Путин в петък се готви да подпише указ,че са вече част от Русия? "Минските споразумения" да получили в замяна?Давайте по-често анализатори,които вещаят краха на Русия или поне на Путин,че се разколебавам в правото като не чета такива.

71

Путин поиска

преди 2 месеца

Източна Европа обратно в диктаторската си империя. Два пъти погази Будапещенския меморандум от 1994г. През 2014г. и през 2022г. Украйна на добра воля си предаде атомното оръжие на Русия, надявайки се да спазят договора. Русия заплаши Украйна и Запада с атомно оръжие. Практически Русия започна война срещу Запада. Ако украинците не У.М.И.Р.А.Т по фронтовете. ВИЕ ще сте на тяхно място, а близките Ви ще са затрупани под руините от ракетите. МИСЛЕТЕ !!!

70

Мърдам и влиза

преди 2 месеца

Кой е загубил чувството си за реалност Путин или Запада?За да не започне война още през 2014 г. имаше Мински споразумения,които Украйна,подкрепена от Запада отказа да изпълни!При ясното съзнание и обещание на Путин,че неизпълнението ще доведе до война!Сега някои ще се сетят,че ги устройват Минските договорки,ама е късно!Другата седмица още 4 украински области завинаги влизат в състава на Русия,..заради войствения Зеленски - най-добрият приятел на Русия!