Снимка: архив, БГНЕС
fallback

От Кремъл обявиха, че Русия ще постигне целите на така наречената "специална военна операция" в Украйна. Това е първият официален коментар от Москва, откакто офанзивата на украинската армия беляза значителен напредък през уикенда в Харковска област, предаде кореспондентът на БНР.

Oще по темата
В конферентен разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма дискусии за евентуална демилитаризация на Запорожката АЕЦ - една от ключовите препоръки на екип от експерти на Международната агенция за атомна енергия.

Песков отказа да отговаря на въпроси за възможна мобилизация за войната в Украйна.

А от руското Министерство на отбраната съобщават, че руските сили извършват обстрел срещу територии в Харковска област, върху които украинската армия си върна контрола през последните дни. Обстрелват се цели в градовете Купянск и Изюм.

Междувременно назначен от Русия служител в украинската Харковска област заяви днес, че украинските сили са били осем пъти повече от руските и проруските сили по време на светкавичната украинска контраофанзива в региона през миналата седмица, предаде Ройтерс.

Пред държавния телевизионен канал "Россия-24" Виталий Ганчев заяви, че украинските сили са превзели доскоро контролирани от руските войски селища в северната част на региона, достигайки руската граница, и че "около 5000" цивилни са били евакуирани в Русия.

"Ситуацията се усложнява с всеки изминал час", заяви Ганчев и добави, че границата с руската Белгородска област вече е затворена.

През уикенда украинската армия превзе ключови руски снабдителни центрове в Изюм и Купянск, където се намираше назначената от Русия администрация в Харковска област. Министерството на отбраната на Русия вчера публикува карта, на която се вижда, че руските сили почти изцяло са напуснали областта.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

373

й

преди 1 година

До Вълканов // тоя па забулдения русороб, точно за 4 часа възстановиха електричеството и водата

372

г

преди 1 година

Путин в момента се моли на Аллах: Моля те Аллаху, поне ми остави Крим

371

Анонимен

преди 1 година

Кои цели? Първо беше "демилитаризация и денацификация", т.е. унищожаване на украинската държавност и геноцид. После стана "освобождаване на Донбас". Сега каква е целта, "унищожаване на гражданската инфраструктура"? Май Конашенков е по-умен, разбрал е, че за говорене на глупости не изправят пред трибунал.

fallback