Снимка: БГНЕС

Истинската Страна на игряващото слънце е Русия. Това заяви руският президент Владимир Путин в Камчатка, където се срещна с участниците в Общоруския младежки екологичен форум, провеждан на полуострова. Думите на държавния глава на Руската федерация са цитирани от ТАСС.

„Географски, аз мисля, че все пак трябва да кажем за Камчатка. Въобще нашите съседи японците и Япония ги наричат Страна на изгряващото слънце, но повече на Изток от Япония се намира, според мен точно Камчатка или Сахалин, още повече на Изток се намира Нова Зеландия, а повече на Изток от Нова Зеландия е Чукотка. А там са вече 60 километра пролив и толкова – по-нататък вече е американският континент. В този смисъл – Страна на изгряващото слънце – това е Русия.“ – заяви президентът Путин.

Още по темата
Агенциите цитират Путин да казва, че на първо място Русия „започва от човека, където и да живее.“ „Началото на Русия, както вече и казах, това, безусловно е човекът, където и да пребивава, на която и територия да живее.“

По-рано в понеделник Владимир Путин поздрави участниците в Международния форум по опазването на тигъра във Владивосток, смятан за столица на амурския тигър. Той заяви, че от "тигровата среща на върха" през 2010 година популацията на тигри се е увеличила с 40 процента.

„Ние в Русия имаме с какво да се гордеем. Преди 12 години в нашата далекоизточна тайга живееха не повече от 390 възрастни амурски тигри, а сега с малките им котенца вече са от порядъка на 750. Това е резултат от систематичните мерки, реализирани на държавно ниво, но преди всичко от видимото въплъщение на синхронна, упорита работа на руските учени. Тигрите започнали да се връщат на места, където вече се смятат за изчезнали – Еврейската автономна област и Амурския край. Руският опит бил приет от Казахстан, който се е хванал с връщане на тигъра в Централна Азия и, според Путин, който цитира руски учени, първите тигри в дивата природа там може да се появят през 2025.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase