Снимка: БГНЕС
fallback

МААЕ заяви в събота, че украинската атомна електроцентрала Запорожка е била изключена от последния останал основен електропровод към мрежата и сега разчита на резервна линия. „Украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) отново загуби връзката с последния останал основен външен електропровод, но съоръжението продължава да доставя електричество към мрежата чрез резервна линия”, казва се в изявление на агенцията.

„По-малко от 48 часа след като генералният директор Рафаел Гроси обяви присъствието на мисията в централата, украинският персонал уведоми наблюдателите на агенцията, че четвъртият оперативен киловолтовият електропровод бе прекъснат. Останалите три бяха спрени по-рано по време на конфликта. Един реактор все още работи и произвежда електричество както за охлаждане, така и за други важни функции за безопасност на обекта и за домакинствата, фабриките и други чрез мрежата.“

Тревогата нарасна през последните седмици заради обстрела в района на най-голямата ядрена централа в Европа Запорожката. Украйна съобщи в петък, че е бомбардирала руска база в близкия град Енергодар, унищожавайки три артилерийски системи, както и склад за боеприпаси. /БГНЕС, АФП


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Интерфакс

преди 1 година

"На 3 септември осем безпилотни летателни апарата на въоръжените сили на Украйна с окачени боеприпаси бяха използвани за нанасяне на удари по територията на атомната електроцентрала. Руските системи за радиоелектронна борба блокираха украинските дронове, приближаващи се до станцията, след което гранатите бяха хвърлени принудително в безлюдни места на разстояние повече от километър и половина от охранителния периметър на станцията, каза говорителят *** МО на РФ Игор Конашенков.

37

Пак по опорката?

преди 1 година

До r3v0lv3r: "Нищо не са видяли, защото ги водиха за ръчичка и беше само за няколко часа"? Те и сега са там. Ти експертите от МААЕ не ги мисли за по-п'рости от себе си. След като са там, няма как да не видят че се стреля с тежко оръжие от територията на АЕЦ. На оръдията заглушители не се слагат. А колкото до видеото, такова, като това, как се стреля от някъде, много хора могат да направят.

36

Анонимен

преди 1 година

До Пак по опорката? Е да де но видяха това които искаха да им покажат :) Хайде сега и ти върви и виж видеото как се стреля ОТ централката :)

fallback