Снимка: БГНЕС

Запорожката атомна електроцентрала е преминала в авариен режим поради намаляване на мощността. Пети енергоблок е изведен от експлоатация, а шести-работи в нормален режим. Това съобщи ръководителят на военно-гражданската администрация на "Енергодар" Александър Волга по телевизионния канал РБК.

"Атомната електроцентрала е преминала в малък авариен режим в резултат на спадане на мощността. Пети енергоблок в момента е изключен от електрозахранването, извършва се преструктуриране, шести енергоблок работи в нормален режим", поясни той, цитиран от БГНЕС.

По-рано през деня ръководителят на военно-гражданската администрация на Запорожка област Евгений Балицки съобщи, че шести блок на централата работи на 60% от капацитета си, а пети блок е трябвало да бъде спрян.

В същото време ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че "физическата цялост" на контролираната от Москва Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна е била "нарушена", след като съоръжението е било често обстрелвано.

"Очевидно е, че централата и физическата цялост на централата са били нарушавани няколко пъти", заяви пред репортери Рафаел Гроси, който ръководи инспекцията на централата, след като се завърна с част от екипа си в контролираната от Украйна област


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase