Снимка: БГНЕС

Когато руските училища отворят врати в четвъртък, учениците ще имат нов час в графика си: "разговори за важни неща" - мистериозен клас, за който критиците смятат, че ще се използва за пропаганда, оправдаваща руското нахлуване в Украйна.

Руските активисти призовават родителите и учителите да бойкотират задължителните "патриотични" уроци в руските училища, за които мнозина се опасяват, че ще се стремят да индоктринират ученици на възраст от шест години.

"Много директори от страх лъжат родителите, като им казват, че тези пропагандни часове са задължителни", заяви в сряда Алиансът на руските учители. "Още веднъж казваме, че не сте длъжни да пускате децата си в тези часове."

Вероятността е интерпретацията на часовете да падне върху десетките хиляди руски учители, които се очаква да водят уроците по патриотизъм от следващата седмица, сигнализирайки важна стъпка в усилията на Русия да оформи образованието, за да се опита да оправдае войната си в Украйна и 22-годишното управление на Владимир Путин.

Часовете бяха обявени през юни. Но едва наскоро бяха публикувани методически документи, които показват, че от руските учители се очаква да обсъждат "ценностите на руското общество".

Според независимото руско издание iStories те включват необходимостта учениците на осемгодишна възраст да разберат, че да обичаш родината означава готовност да "носиш оръжие в нейната защита" в опасни времена.

Учениците до 10 години могат да бъдат образовани за "специалната военна операция" на Русия, предпочитания от Кремъл термин за войната му в Украйна и значението на "завръщането на източните украинци в Русия". В по-късните класове учениците трябва да бъдат научени, че патриотизмът включва готовност да се запишат да се бият за Русия в армията, се посочва в документите.

Всичко това прикрива обвиненията във военни престъпления, отправени срещу руските войски от Украйна.

В отговор редица руски независими медии призоваха родителите да разберат учителите какво ще преподават в часовете. "Сигурни сме, че истинският патриотизъм не се възпитава в атмосфера на омраза, страх и задължение", пише Алиансът на учителите, като казва, че уроците могат да бъдат възприети, за да се преподават други ценности.

"Патриотизмът може да се възпитава само с пример: чрез благотворителност, опазване на природата, изучаване и опазване на историческото наследство. Родителите трябва да направят това, и училището трябва да помогне."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase