Снимка: БГНЕС

Руският енергиен гигант "Газпром" преустанови днес доставките на газ за Германия заради профилактика на газопровод - последното от поредицата спирания на доставките, които подхраниха енергийната криза в Европа.

"Газпром" съобщи, че доставките по "Северен поток 1" са "напълно преустановени" за "превантивна работа" в компресорен агрегат, малко след като операторът на газопровода „Entsog” обяви, че доставките са спрени.

Този ход идва в момент, когато европейските държави са изправени пред рязко покачване на цените на енергията, след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари и впоследствие ограничи доставките си на газ за региона.

Още по темата

Германия, която е силно зависима от руския газ, обвини Москва, че използва енергията като "оръжие", предава БГНЕС.

"Газпром" обаче заяви, че тридневната профилактика е "необходима" и трябва да се извършва след "всеки 1000 часа работа".

Ръководителят на германската Федерална агенция по мрежите Клаус Мюлер нарече решението "технически неразбираемо" и предупреди, че то вероятно е само претекст от страна на Москва да използва енергийните доставки като заплаха.

Опитът показва, че Москва "взема политическо решение след всяка т.нар. поддръжка", каза той и добави, че "едва в началото на септември ще разберем дали Русия ще направи това отново".

Много по-добра позиция

С наближаването на зимата европейските потребители са изправени пред огромни сметки за електроенергия. Някои държави като Франция предупредиха, че е възможно да се наложи да се въведе нормиране.

Европейският съюз се готви да предприеме спешни действия за реформиране на пазара на електроенергия, за да овладее скокообразните цени, а министрите на енергетиката ще проведат следващата седмица извънредни разговори.

Запитан дали доставките на газ ще бъдат възобновени след приключването на тридневните работи в събота, говорителят на руското правителство Дмитрий Песков заяви, че "има гаранция, че освен техническите проблеми, причинени от санкциите, нищо не пречи на доставките".

Западните столици "наложиха санкции срещу Русия, които не позволяват нормална поддръжка, ремонт", добави той, което изглежда намекваше за повторение на по-ранния кръг от "старт-стоп".

През юли "Газпром" вече извърши в рамките на 10 дни отдавна планирани ремонтни дейности. Въпреки че възстанови газовите потоци след работите, само няколко дни по-късно той драстично намали доставките, като заяви, че има технически проблем с турбина.

Руската компания настоява, че ключовата турбина не е могла да бъде изпратена в Русия заради санкциите срещу Москва. Но Германия, където е разположена турбината, заяви, че Москва всъщност е блокирала доставянето ѝ в Русия.

Служител на „Gascade”, който управлява разпределителната мрежа в Германия, също е скептичен по отношение на последните действия на „Газпром”.

"През юли това беше редовна поддръжка, планирана от дълго време от "Северен поток 1", този път не беше планирана и не знаем какво стои зад тази операция", заяви служителят, пожелал анонимност.

Ден преди новото спиране канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия вече е в "много по-добра позиция" по отношение на енергийната сигурност, тъй като е постигнала целите си за съхранение на газ много по-рано от очакваното.

Европа, като цяло, също е започнала да пълни резервоарите си за съхранение на газ. В неделя нивото на съхранение в ЕС вече беше 79,9 % от капацитета.

Извънредна ситуация с газа

В същото време опасенията за ограничаване на доставките накараха компаниите да намалят потреблението на енергия.

Германската индустрия е консумирала 21,3% по-малко газ през юли от средното за месеца от 2018 до 2021 г., съобщи Федералната агенция за мрежите.

Мюлер заяви, че подобни изпреварващи действия "биха могли да спасят Германия от извънредна ситуация с газа тази зима".

А най-голямата икономика в Европа вече се подготвя да обърне гръб на руския газ.

В германския крайбрежен град Лубмин, където "Северен поток 1" излиза на сушата, вече са в ход плановете за преминаване към втечнен природен газ (LNG).

Втечненият природен газ, доставян с кораби, ще пристигне в индустриалното пристанище на Лубмин, ще се превърне отново в газ и ще се вкара в разпределителната мрежа на „Gascade”, която досега се използваше за подаване на руски газ в цялата страна.

"Очакваме да можем да вкараме газ в разпределителната мрежа на 1 декември", каза Щефан Кнабе от Deutsche ReGas - компанията, която управлява проекта за втечнен природен газ.

Компанията смята, че само през терминала за втечнен природен газ в Лубмин могат да бъдат внесени до 4,5 млрд. куб. м газ, което представлява около 8 % от капацитета на "Северен поток 1".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase