Снимка: БГНЕС

Сред руските туристи, които почиват в Турция, се наблюдава особена тенденция да купуват лекарства като болкоуспокояващи и антидепресанти и да ги внасят в страната си на прибиране, тъй като са сравнително по-евтини, съобщава "Хюриет".

Тъй като руснаците започнаха да търсят аптеки около себе си, след като се настанят в хотелите си, където идват на почивка, в близост до петзвездни хотели в Средиземноморския и Егейския регион бяха открити нови аптеки, които да ги обслужват.

Собствениците на аптеки в курортните градове на южната провинция Анталия и егейската провинция Мугла търсят фармацевти, които познават турските еквиваленти на руските лекарства.

Въпреки че руските туристи и в миналото са купували лекарства, докато почиват в Турция, търсенето се увеличи на фона на санкциите, обявени от Запада след инвазията в Украйна, които сериозно засегнаха фармацевтична индустрия в Русия.

Още по темата
Руснаците, посещаващи Турция, купуват предимно болкоуспокояващи, антидепресанти и лекарства за диабет, тъй като повечето от тях се продават на много по-високи цени в родината им.

Някои руски туристи, които искат да направят почивката си по-евтина, обявяват в социалните мрежи, че отиват в Турция и се свързват с тези, които се нуждаят от лекарства, надявайки се да покрият част от разходите си с поръчките, които ще получат.

Руските медии твърдят, че основните лекарства или не са налични в Русия, или са на твърде високи цени поради западните санкции, а руските митнически служители не обръщат внимание на лекарствата в куфарите на туристите.

Според руските медии тази тенденция започва да се нарича "фармашопинг" в крайбрежните райони, тъй като се наблюдава значително увеличение на броя на хората, които внасят лекарства в Русия, особено през юни и юли.

Руснаците заемат второто място в списъка на чуждестранните туристи, посетили страната през периода януари-юли - 2,2 млн. души, в сравнение с 1,55 млн. руски посетители преди година.

Анталия, любимо място особено на руснаците, е посрещнала повече от 524 000 руснаци от 1 до 17 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase