Снимка: БГНЕС

Значително е нараснал броят на българските граждани, посещаващи Одрин през уикендите, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган разреши на българите да пътуват в Турция само с лични карти.

"По около 20 хиляди български туристи посещават Одрин в почивните дни. Преди публикуването на президентския указ броят им варираше между 12 и 16 хиляди седмично. Те допринасят в голяма степен за развитието на града от икономическа гледна точка". Това заяви председателят на търговско-промишлената палата в града Реджеп Зъпкънкурт пред журналисти.

Увеличен е и броят на еднодневните туристи, които идват сутрин в града за покупки и се връщат вечерта.

Българите харчат средно между 100 и 150 евро на човек за покупки и храна в града. Пълнят пазарските чанти с хранителни продукти, хигиенни артикули. По пазарите звучи само българска реч, тъй като местните търговци са понаучили български изрази.

"Добре че са българите, ако не са те, ще бъдем много зле. В същото време и комшиите са много доволни, казват, че пазаруването при нас им излиза по-евтино заради поевтиняването на турската лира. И ние сме доволни, защото станаха спасителен пояс за търговията", разказва Мухаррем Гюнеш, продавач на петъчния пазар Улус, цитиран от БТА.

Очакванията се, когато отмине потокът от гастарбайтери, заради които задръстванията по границите са огромни, още повече българи да ходят на пазар в Турция.

Коментари Напиши коментар

51

преди 5 месеца

Пазарувайте където ви е евтино и изгодно! Хубаво е хем екскурзия, хем шопинг, хем по евтино, хем бягане от стреса! Не обръщайте внимание на снобите!

50

Нурджан

преди 5 месеца

Отдавна забравих за нашите магазини в Булгария,там има всичко и на много ниски цени.Освен храна сме взимали и дрехи,мебели,строителни материали и то на три пъти по евтино от родината,тук всичко е сбъркано,въобще не искам и да си помисля вече да пазарувам тук

49

Анонимен

преди 5 месеца

Защо не,комшиите знаят как да печелят-гледат те в очите,предразполагат те,стараят се,правят големи отстъпки.Там с 500лв.може да си купиш всичко плюс гориво за един месец,а при нас сухо бръснене-работим.само за храна и сметки това е.