Снимка: БГНЕС
fallback

Русия планира да използва Иран като задна врата, за да заобиколи международните санкции заради Украйна, ако ядреното споразумение на Техеран със световните сили влезе отново в сила, твърдят западни дипломати, предаде "Политико".

Москва изпрати екипи от търговски и финансови служители, както и ръководители на "Газпром" и други компании в Техеран през юли след срещата на руския президент Владимир Путин с иранското ръководство, за да постави основите на по-тясно сътрудничество между двете страни.

През последните седмици Иран също изпрати две официални делегации в Москва, посветени на енергетиката и финансите. Сред присъстващите висши служители бяха ръководителят на иранската централна банка Али Салех Абади, заместник-министърът на икономиката Али Фекри и ръководителят на икономическата комисия на иранския законодателен орган Мохамед Реза Пур Ебрахими. Според дипломатите иранците са прекарали няколко дни в срещи със свои колеги и ръководители от частния сектор.

Основната привлекателна сила на Иран е, че той осигурява резервен път за продажба на санкционирания руски суров петрол - основният източник на твърда валута за Кремъл.

От декември руският износ на петрол е изправен пред почти пълно ембарго от страните от ЕС, но ако бъде сключено международно ядрено споразумение с Иран, това ще осигури на Путин идеално навременен план Б. Съгласно така нареченото от търговците споразумение за "размяна", Иран би могъл да внася руски суров петрол до северното си каспийско крайбрежие и след това да продава еквивалентни количества суров петрол от името на Русия в ирански танкери, тръгващи от Персийския залив. Иран ще преработва руския петрол, за да задоволява огромното си вътрешно търсене, а благодарение на ядрения пакт иранският петрол, изнасян от юг, ще бъде освободен от санкции.

Освен това Иран би могъл евентуално да използва флота си от танкери, след като бъде освободен от санкциите, за да зарежда руски петрол в пристанища извън Каспийско море.

Тази карта за излизане от затвора зависи от това дали ще бъде подновено атомното споразумение, съгласно което Иран ще ограничи ядрените си дейности в замяна на облекчаване на санкциите. Много дипломати, участващи в преговорите, твърдят, че сделката е близо, въпреки че нито САЩ, нито Иран са приели последното предложение на ЕС. Сред най-яростните поддръжници на предложението е Михаил Улянов, посланик на Русия в базираните във Виена международни организации, включително Международната агенция за атомна енергия на ООН.

Тази седмица Улянов похвали това, което той нарече "доста разумни предложения за редакция" на предложението на ЕС от страна на Иран.

"Да се надяваме, че разглеждането на тези предложения няма да отнеме много време във Вашингтон", написа в Туитър Улянов, който през последните месеци си навлече порицание заради често необузданите си постове в социалните мрежи относно Украйна.

Знак за значението, което се придава на Техеран, е посещението на Путин в Иран през юли, което беше първото му посещение в страна извън бившия Съветски съюз след началото на войната. Като жест на добра воля Техеран и Москва използваха случая, за да обявят меморандум за разбирателство относно съвместни проекти на стойност 40 млрд. долара, насочени по-специално към разработването на газовите запаси в Персийския залив и производството на висококачествен втечнен природен газ.

Али Акбар Велаяти, външнополитически съветник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, не оставя съмнение, че суаповете са на първо място в списъка с приоритети. "Получаваме петрол от Русия и Казахстан през Каспийско море, за да го използваме за вътрешно потребление, а след това доставяме петрол в същото количество на техните клиенти на юг", е цитиран да казва от информационната агенция Фарс малко след пътуването на Путин в Иран.

"Иран е добър партньор в това начинание", заяви един от западните дипломати. "Русия изпитва затруднения, а Иран разполага с възможности."

Oще по темата
В миналото стратегията за размяна е имала различен успех. Преди повече от десетилетие суаповете трябваше да бъдат преустановени, когато Иран се оплака, че губи пари от споразумението и че Русия предоставя некачествен суров петрол. Този път Иран също ще трябва да намери начин да преодолее всички усложнения, свързани с продажбата на руския суров петрол с голяма отстъпка на световните пазари поради санкциите.

В допълнение към привлекателността на енергийното сътрудничество, няколко дипломати отбелязаха, че Москва също така гледа широко на Централна Азия, Иран и Турция, за да намери вратички за заобикаляне на ограниченията върху вноса на стоки. Санкциите драстично ограничават възможностите на Русия да възстанови разрушената си военна техника, тъй като Москва трудно намира жизненоважни вносни стоки - от микрочипове до автомобилни компоненти, поради което се нуждае от нови линии за доставки.

Русия е наясно, че Иран има дълъг опит в намирането на такива алтернативи. Дори когато години наред санкциите са затормозявали иранската икономика, Техеран се е доказал като умел в намирането на начини за преодоляване на контрола, най-вече като се обръща към Китай и други азиатски партньори. Русия желае да се възползва от този опит и залага на това, че Иран ще се сблъска с малко последствия от сътрудничеството си с Москва, тъй като западните столици ще се стараят да не застрашават прясно преработеното ядрено споразумение.

Това може би е една от причините, поради които САЩ бавно коментират, а още по-малко приемат последното компромисно предложение на ЕС. Вашингтон предупреждава Китай да не въоръжава Русия, докато тя води война в Украйна. Въпреки това Иран вече се подготвя да достави на Русия въоръжени безпилотни самолети. Ако Вашингтон се съгласи да реанимира ядреното споразумение, той рискува да отвори вратата за неограничен поток от оръжия от Иран към Русия.

Неудобни съдружници

Иран и Русия традиционно са изключително предпазливи една към друга, като си сътрудничат там, където интересите им съвпадат, но само до определен момент.

Въпреки че Русия изигра решаваща роля в подпомагането на Иран за изграждането на атомна електроцентрала в южния град Бушер, в последно време отношенията по отношение на атомната енергия са обтегнати. Посланикът на Русия в Иран, Леван Джагарян, даде язвително интервю за иранския вестник "Шарх", в което обвини иранските власти, че не са изплатили стотици милиони евро дългове, свързани с атомната програма.

Сирия е друга област на напрегнато взаимодействие. Двете страни помогнаха за поддържането на режима на Башар Асад, но Русия също така позволи на Израел да преследва подкрепяните от Иран сили в страната, които смята за заплаха.

Нежеланието на Русия да приеме изцяло Техеран се корени и в желанието ѝ да подобри връзките си с държави от Персийския залив като Саудитска Арабия, други заклети врагове на Иран в региона.

С нахлуването в Украйна обаче тази стратегическа логика излезе извън строя. Изолирана както никога досега от Запада, Русия отчаяно се опитва да намери начини да компенсира загубената търговия с Европа, която е нейният най-важен търговски партньор.

Въпреки че Русия все повече се обръща към Китай и Индия, двама дългогодишни партньори, за да запълни тази празнота, Кремъл също така се опасява да не бъде доминиран от двете страни, които са значително по-големи. Иран, подобно на Турция, която Русия също ухажва през последните месеци, е по-лесен за управление от страна на Москва.

Друга причина, поради която Иран е привлекателен за Путин: той се нуждае от Русия.

Например по-рано този месец руската космическа агенция изведе в орбита ирански шпионски спътник.

В дискусиите си с иранците руските официални лица също така сигнализираха, че възнамеряват да модернизират железопътната и пътната инфраструктура до каспийския пристанищен град Астрахан, за да улеснят търговията между двете страни. Иранска компания притежава контролния пакет акции в главното пристанище на руския регион, Солянка.

При посещението си на търговско изложение за автомобилната индустрия в Москва тази седмица заместник-министърът на промишлеността на Иран Манушер Мантеки заяви, че страната му проучва възможностите за сътрудничество с Русия в областта на "железопътния, въздушния и морския транспорт", съобщи държавната информационна агенция IRNA.

Тази седмица Русия, Иран и Азербайджан подписаха и "меморандум за опростяване на транзитния транспорт" с цел улесняване на търговията в региона, съобщи руската агенция ТАСС.

Друга област на сътрудничество са финансите. По време на срещата на Путин с върховния лидер на Иран Хаменей през юли двамата мъже обсъдиха начини за преодоляване на влиянието на долара върху световната търговия. Банките и на двете страни са забранени да участват в SWIFT - доминирана от САЩ система, използвана за улесняване на международната търговия, и икономиките им срещат изключителни трудности при извършването на трансгранични транзакции.

Макар че досега усилията за прекратяване на господството на долара бяха до голяма степен киксотични, Иран е готов да помогне на Русия да намери начини за ускоряване на "дедоларизацията", заявиха западните дипломати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 1 година

и защо си мислите, а и внушавате и на нас, че едва ли не ес е единствения консуматор на руския петрол и газ?! и ес като спре да ги купува, край с Русия! по същия начин ни лъжехте, че като наложите санкциите, Русия моментално загива и краварите ще се явят там като спасители..да, ама не! Руската икономика скочи двойно, а европейската буквално се срина! все още ни лъжете и внушавате, че всичко е наред, ама до есента ще стане ясно! а до пролетта ес може и да се разпадне..

42

До Анонимен 57

преди 1 година

Много си зле............Русия е велика сила, не е като Ирак и Либия!!!Политиката не е за теб,да знаеш!!

41

Анонимен

преди 1 година

Иран е голяма и мощна държава............Иран не е Ирак...............в Иран западните политици и масони ще ударят на камък!!

fallback