Снимка: архив, БГНЕС

Лишеният от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални каза, че затворническите власти са го поставили в изолатор заради незначителни нарушения на правилата, след като се опитал да насърчи други затворници да създадат профсъюз, предаде Ройтерс.

Още по темата
Навални излежава присъда от 11 години и половина, след като беше признат за виновен за нарушаване на условията на гаранция, измама и неуважение към съда. Според него обвиненията са измислени като претекст да бъде затворен, за да бъдат осуетени политическите му амбиции.

През юни той беше преместен в наказателна колония със строг режим.

Навални заяви в Туитър в публикация, осъществена с помощта на негови адвокати и поддръжници, че е бил поставен в изолатор, първоначално за три дни, заради това, че редовно не закопчавал най-горното копче на затворническата си униформа, която по думите му била няколко размера по-малка от  номера, който той носел.

„Изолаторната килия това е бетонна постройка с размери 2,5 на 3 метра. През повечето време е непоносимо вътре, защото е студено и влажно. Има вода на пода. При мен има плажен вариант на изолатора – много е горещо и почти няма въздух“, написа той.

„Прозорецът е малък, но стените са твърде дебели, за да става течение – дори паяжините не се движат. Няма вентилация. Нощем лежиш там и се чувстваш като риба на сухо. В 5 ч. сутринта ти вземат дюшека и възглавницата . . . и ти вдигат леглото. В 9 ч. вечерта леглото отново се спуска и се връща дюшекът. Има желязна маса, желязна пейка, мивка, дупка в пода и две камери на тавана“, заяви Навални.

Засега няма коментар от затворническите власти.

Навални каза, че очаква да бъде посетен от свои роднини през септември, но че подобни посещения не са позволени за хора в изолатор.

„Казват, че ако не „преосмисля поведението си“, това ще стане постоянното ми жилище“, написа той.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 7 месеца

Запада прати Ленин , праща Навални.

23

Цеко

преди 7 месеца

Ба си некадърно направената новина, хем в изолатор, хем от изолатора си чати с Dnes.bg. Много некадърна мисирка гое писала това. Нема ли грантове от Сорос, та да ги пратите на училище бе? Явно някой ги прибира, а слугите ще лапат муите.

22

СКОРО, ВОВА

преди 7 месеца

Натикай и нашите опозицшонери...като наш президент! БЪЛГАРИЯ В ЛУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!