Снимка: Facebook

Руският опозиционер Алексей Навални, който през юни беше преместен от наказателна колония с общ режим в такава със строг режим, описа ежедневието си в затвора, сравнявайки го с живота на руския президент Владимир Путин.

"Всички останали имат обикновени решетки, но моите са 6-метрови - такова нещо съм виждал само в нашите разследвания за дворците на Путин и Медведев", написа Навални в петък, 1 юли. Той смята, че за него е била създадена специална зона от типа "затвор в затвора" със стая с три шевни машини.

"Имам високоговорител, от който звучат песни като "Слава на ФСБ". Мисля, че и Путин има такъв. Тук обаче приликите приключват", пише иронично Навални.

Политикът описва ежедневието си така: събужда се в 6 часа сутринта и след бърза тренировка, закуска и претърсване отива на работа. "В работата седите седем часа на шевната машина върху столче под височината на коленете. Има 15-минутна обедна почивка. След работа продължаваш да седиш. Няколко часа на дървена пейка под портрета на Путин. Това се казва "образователни дейности. В събота работен ден е 5 часа и отново седиш на пейка под портрет.

Неделя на теория е почивен ден. Но в путинската администрация, или където и да са ми направили уникалното ежедневие, знаят много за почивката. В неделя седим в стая на дървена пейка 10 часа.

Не знам кой може да бъде "възпитан" с подобни дейности, освен само изкривен инвалид с болки в гърба. Но може би това е смисълът. Но вие ме познавате, аз съм оптимист и търся светлите страни дори в мрачното съществуване. Забавлявам се колкото мога повече. Докато шия, научих монолога на Хамлет на английски. Всъщност, приятелите ми от смяна казват, че когато затворя очи и мрънка нещо на Шекспир като "в твоите оризони да бъдат запомнени всичките ми грехове", изглежда, че призовавам демон. Ама и на ум нямам: призоваването на демон би било нарушение на правилата на вътрешния ред.", пише Навални в Instagram.  

Според политика адвокатите му не могат да се срещнат с него, без да чакат 5-6 часа - толкова време те трябва да прекарват всеки път в чакалнята.

"Алексей, както винаги, пише с ирония. Но нека да поясня - става дума за изтезания", пише Леонид Волков, сътрудник на Навални. Според него се правят опити политикът да бъде лишен от всякакви контакти с външния свят, а здравето му да бъде влошено. "Алексей има проблеми с гърба, които вече се обостриха миналата пролет. Сега режимът му е организиран така, че той седи в неудобна поза по 70-80 часа седмично", обяснява още Волков.

Специално за Навални предвиденото време за срещи с адвокатите му се припокрива с други неща или събития от графика в затвора. Така например той е принуден да избира между разговор с адвоката си и хранене или възможност да се изкъпе. Времето за самите срещи също е ограничено, допълва Волков.

"Всичко това е много сериозно и много опасно. Алексей не е привърженик на оплакванията. Сега пише за случващото се в такъв лек стил, но това е наистина много лоша новина и причина да дадем знак по възможно най-ясния начин", призовава Волков.

Навални влезе в затвора, след като през февруари Симоновският районен съд в Москва промени условната му присъда по делото "Ив Роше" в 3,5 години затвор, припомня "Дойче веле". Формалната причина е, че политикът не бил регистриран в Комисията за изпълнение на наказанията. Навални и адвокатите му напразно се опитаха да убедят съда, че по това време опозиционерът се е лекувал в Берлин след отравяне с "Новичок".

На 22 март Алексей Навални бе осъден на 9 години строг режим за "измама и неуважение към съда". След това той беше изпратен с конвой до колонията със строг режим в Мелихов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase