Снимка: Bloomberg

Кремъл вероятно ще поддържа жизненоважните газови потоци за Европа на минимални нива, докато продължава противопоставянето за Украйна, засилвайки натиска върху Европейския съюз заради твърдата му позиция по отношение на инвазията на Русия, според източници на Bloomberg, запознати с мисленето на руското ръководство.

Още по темата
Ако свиването се проточи през зимата, това може да остави континента - традиционно най-големият експортен пазар на Русия,  в отчаян недостиг на гориво.

Публично Русия твърди, че технически проблеми като липса на документи и поддръжка на турбини са я принудили да намали доставките през последните седмици. Но в действителност Кремъл използва прекъсванията в „Северен поток“ - единствения останал голям тръбопровод, снабдяващ Европа, за да нагнети политическия натиск срещу лидерите на ЕС да преразгледат болезнените санкции, които са наложили, и подкрепата си за Киев, казаха източници.

Те очакват Кремъл и "Газпром" - държавният газов гигант, да продължат да намират причини да държат потоците ограничени, като попречат на европейските клиенти да изградят необходимите запаси, за да отговорят на търсенето през зимата. Представители на ЕС вече предупреждават за големи икономически сътресения, ако потоците не се възобновят, и призовават потребителите да намалят употребата на жизненоважното гориво.

Повишаване на залозите

Газовият спор е последното повишаване на залозите в кризата около руската инвазия в Украйна и показва готовността на Кремъл да се откаже от десетки милиарди долари приходи от износ, за да постигне геополитическите си цели.

"Газпром" е анализирала възможното въздействие на спирането, което ще продължи през следващата година, според човек, запознат със ситуацията, и е намерила начини да ограничи финансовите щети благодарение на скока на цените и приходите досега тази година.

В частни разговори някои хора в Кремъл изразяват учудване, че президентът Владимир Путин не е прекъснал газовите потоци още по-рано, като се има предвид налагането на широки санкции от Европа на Русия и доставката на оръжия за Украйна, каза един от хората. Според източниците Русия използва своя енергиен лост като политически инструмент за отмъщение за санкциите.

През последните дни публичната линия на Русия се втвърди.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предположи в понеделник, че проблемите в "Северен поток" са свързани с налагането на санкции от страна на Европа заради войната, като предупреди, че докато Русия в момента "не се интересува" от спиране на газа тази зима, "ситуацията може да се промени”.

Спрени фабрики

Дмитрий Медведев, бивш президент и председател на "Газпром", а сега високопоставен служител на Кремъл, известен главно със своите диспептични публикации в социалните медии, отиде по-далеч във вторник. „Синьо-жълтата истерия“, пише той, имайки предвид цветовете на знамето на Украйна, „предизвика тежка диария от страх да не замръзнат в студените си домове, гледайки през покрити със скреж прозорци към неработещи фабрики“.

Европа е най-големият експортен пазар на Русия за газ и блокът зависи от източния си съсед за около една трета от своя внос. Държавите от ЕС се споразумяха във вторник за план за намаляване на употребата на газ с 15% тази зима в подготовка за по-нататъшни прекъсвания на доставките. Спирането на потоците към ЕС може да намали до 1,5% от БВП на ЕС, ако зимата е студена и търсенето не бъде ограничено, според Европейската комисия.

 „На фона на това, което се равнява на пълномащабна икономическа война между Русия и Запада, е трудно да се очаква някоя от страните да се придържа стриктно към предишни споразумения“, каза Андрей Кортунов, ръководител на основания от Кремъл Руски съвет по международни въпроси.

Политически натиск

„Малко вероятно е Русия сериозно да се надява, че енергийните проблеми ще наложат промяна в позицията на ЕС спрямо Украйна“, каза той. „Но теоретично е възможно ускоряването на вътрешните трудности да доведе до промени в правителствата в редица европейски страни и новите лидери да бъдат много повече фокусирани върху вътрешните работи и по-малко върху Украйна.“

Споразумението на лидерите на ЕС дойде ден след като "Газпром" обяви, че ще ограничи потоците през "Северен поток" само до 20% от капацитета, позовавайки се на необходимостта от рутинна поддръжка на турбина, която захранва с газ връзката. Това последва твърденията на Русия, че не е получила документи, необходими за повторно инсталиране на друга турбина, която беше върната от поддръжка в Канада благодарение на специално освобождаване от санкциите.

Техническите проблеми са реални според човек, запознат със ситуацията, но "Газпром" все още може да доставя по-големи обеми през "Северен поток", като забави планираната поддръжка на някои турбини. Това би създало допълнителни рискове за операциите на тръбопровода и Русия не вижда причина да прави това предвид твърдата линия на Европа към Украйна, каза източникът.

 „Това може да е контрапродуктивно“, каза Оксана Антоненко, директор на Control Risks в Лондон. Действията на Русия ще ускорят действията на ЕС за диверсификация от руски газ и ще лишат Кремъл от ключов пазар, който скоро няма да може да замени, каза тя.

Докато цените скачаха, лидерите на ЕС обвиниха Русия, че използва газа като политическо оръжие. Но след десетилетия на зависимост от евтиното гориво за отопление, производство на електроенергия и промишленост, континентът има малко лесно достъпни алтернативи.

Русия отрича да политизира износа си на горива. Москва също има малко бързи възможности за отклоняване на доставките, тъй като по-голямата част от тях минават през тръбопроводи, чието изграждане отнема години. Потоците към Китай скочиха тази година, но все още са по-малки от това, което Русия някога е доставяла в Европа.

Подобни анализи четете на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase