Снимка: БГНЕС
fallback

Владимир Путин заяви, че е невъзможно Русия да бъде откъсната от останалия свят и че западните санкции няма да върнат развитието на Москва "десетилетия назад".

Откакто руският президент нареди на войските си да нахлуят в Украйна през февруари тази година, страната беше засегната от редица санкции, насочени срещу олигарси, финансови институции, държавни фирми и енергийната индустрия.

Путин, говорейки на видеоконференция с правителствени фигури, каза: "Не само ограниченията, но и почти пълното затваряне на достъпа до чужди високотехнологични продукти се използва умишлено срещу нашата страна."

"Ясно е, че това е огромно предизвикателство за страната ни, но... ние няма да се предадем и да затънем в безпорядък или, както предричат ​​някои наши "доброжелатели", да се върнем десетилетия назад. Разбира се, че това няма да стане", каза той.

Една последица от продължаващата война е, че редица големи технологични фирми или се оттеглиха от страната, или преустановиха дейността си. Големи компании за игри като Nintendo, Sony, EA и Activision Blizzard обещаха да не продават нито една от своите конзоли или съдържание в страната.

Междувременно интернет гигантът Google спря всички свои услуги, базирани на плащания, и забрани на руски медии като RT и Sputnik да продават реклами.

Други известни фирми като PayPal, IBM, Cisco, Netflix, Spotify и Airbnb също спряха бизнес операциите си в Русия.

Путин каза, че сега Русия ще трябва да развие свои собствени местни технологии и технологични фирми, след като западните фирми са престанали да работят в страната или са спрели дейността си.

Финансовият министър Антон Силуанов каза, че подкрепата за руския технологичен сектор е приоритет, но всяка рубла държавна подкрепа трябва да бъде придружена от поне три рубли частни инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

374

Мен

преди 1 година

Ама нали санкциите влияели благотворно на руската икономика... Защо плачка малкото човече?

373

Не се предавайте

преди 1 година

И Хитлер не се предаде,накрая хвърли в боя и 14 годишни момчета,но пак свърши като куче в бункера си....

372

Боко

преди 1 година

380,Никакъв шанс и щеще да го знаеш, ако поне малко познаваше руснаците.

fallback