Снимка: БГНЕС

С червени вратовръзки и значки на Владимир Ленин, членовете на младежката организация на младите пионери бяха обичайна гледка в Съветския съюз.

За някои те бяха лоялни съветски граждани, чийто девиз беше "Винаги готов!".

За други те са били жертви на кремълската пропаганда, които са били насърчавани да изобличат собствените си родители. От членовете се очакваше да "строят комунизма, да работят за благополучието на родината и да се подготвят да бъдат неин защитник".

Още по темата

Движението на пионерите беше разпуснато с разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Сега, като още една индикация за връщането на Русия към съветското минало, Кремъл обяви планове за създаване на нова общонационална младежка организация. Официалната роля на Владимир Путин като ръководител на неговия надзорен съвет ще му даде пълен контрол над движението.

Официално нейната задача е да осигури "духовно, морално, интелектуално и физическо развитие на децата", както и да ги възпитава в "патриотизъм, гражданско поведение и уважение към по-възрастните". Критиците обаче казват, че то ще бъде използвано за засилване на култа към личността около руския лидер, бивш офицер от КГБ, който за първи път беше избран за президент преди 22 години.

"Путин иска децата да вярват от ранна възраст, че неговото управление е нещо вродено", обяснява пред The Times Даниел Кен, ръководител на Алианса на учителите - независима група, която има връзки с Алексей Навални, лишеният от свобода опозиционен лидер. "Пионерите насърчаваха идеите на комунизма, но това движение няма да има идеология освен "всичко, което Русия прави, е правилно и че Путин е велик".

Организацията ще бъде изцяло интегрирана в образователната система и ще приема деца от 6-годишна възраст. Въпреки че властите настояват, че членството ще бъде доброволно, има опасения, че тийнейджърите могат да бъдат възпрепятствани да посещават университет или да се сблъскат с пречки в избраната от тях кариера, ако откажат да се присъединят.

По първоначална информация движението ще се нарича Голямата промяна - неуловимо намигване към новите икономически и политически реалности, които се разгръщат в Русия на фона на войната в Украйна. Това име обаче беше премахнато и все още не е обявено ново.

И все пак няма съмнение, че движението е вдъхновено от пионерите. Проектозаконът за неговото създаване беше внесен в парламента през май, на 100-годишнината от основаването на съветската младежка организация. Путин подписа закона в четвъртък.

"Трябва да върнем на децата това, което някога сме имали", каза Олга Казакова, депутат от управляващата партия на Путин, която беше на около двадесет години, когато Съветският съюз се разпадна. Тя отхвърли опасенията, че прокремълската младежка организация ще бъде използвана за разпространение на пропаганда в училищата. "Как бихме могли да направим нещо, за да навредим на децата?", каза тя пред сайта Gazeta.ru.

Нейният ентусиазъм беше споделен и от Маргарита Симонян, ръководител на RT, подкрепяният от Кремъл телевизионен канал. "Дори през 1989 г. бях изпълнена с гордост, когато носех тази червена вратовръзка", каза тя наскоро.

Нейните коментари бяха широко осмивани. "Само неудачници и гадняри носеха тези пионерски връзки в края на 80-те години", каза Марина, жена на средна възраст от Москва. "Това беше времето на перестройката и дори учителите не се интересуваха дали ги носим или не."

Алла Паладий, член на маргинална група, която вярва, че Съветският съюз е бил незаконно разпуснат, беше извънредно щастлива. "Това е прекрасно", каза тя. "Ако Путин има добър екип около себе си, това определено ще се получи."

Новата организация е част от по-широко усилие за минимизиране на влиянието на западните ценности върху младите руснаци, процес, който се ускори след началото на войната в Украйна, казва Екатерина Шулман, руски политолог. "По-младите поколения се смятат за ненадеждни".

Проучванията на общественото мнение редовно показват, че руснаците на възраст от 18 до 24 години са най-противопоставени на войната в Украйна. Те също така са по-склонни да имат по-либерални възгледи относно еднополовите бракове и отношенията със западните страни. Мадежите присъстваха гласно на протестите на опозицията, преди Путин да нахлуе в своя съсед. Анализаторите казват, че това е така, защото са били отгледани от родители, които са навършили пълнолетие в годините непосредствено след края на съветското управление, когато руснаците за кратко се радваха на безпрецедентни политически свободи. Освен това е много по-малко вероятно да гледат държавна телевизия, която е доминирана от пропагандата на Кремъл. "Путин не иска да загуби още едно поколение", казва Кен.

Властите наскоро обявиха, че училищата ще бъдат задължени да провеждат седмични уроци по политически теми. Учениците вече са били обект на лекции за войната в Украйна. В едно училище, според изтекъл аудиозапис, учител казал на деца, че Путин е бил принуден да спаси рускоговорящите, на които е било забранено да използват собствения си език от президента Володимир Зеленски през 2008 г. Зеленски обаче идва власт само преди три години.

Дори деца от детската градина са били принуждавани да пеят прокремълска рок песен, наречена "Чичо Вова, ние сме с теб". Текстът му обещава да последва Путин в "последна битка" с НАТО. "Вова" е съкратено от Владимир.

Критиците казват, че новото движение е само следващият етап в опита на Путин да прекрои Русия по образа на Съветския съюз. От 2000 г. той върна съветския национален химн, макар и с нови думи, и възстанови държавния контрол върху националната телевизия. Той реши да смаже всякаква политическа опозиция и реабилитира репутацията на Йосиф Сталин, съветския диктатор. Путин също така се стреми да възстанови господството на Русия от съветската епоха над съседни страни като Украйна, Грузия и Беларус.

Това не е първият опит на Путин да гарантира, че руските деца ще останат лоялни. През 2000-те години Кремъл създаде "Наши" - младежка група, насочена към противодействие на протестите на опозицията. Неговите активисти, сред които футболни хулигани и членове на прословута банда от близо до Москва, често участваха в улични битки с критиците на Путин. Разформирована е през 2019 г.

Друга организация е Юнармия - или Младежка армия - "военно-патриотично" движение, което е подкрепено от руското министерство на отбраната. Нейните млади членове, за които се смята, че наброяват около половин милион, носят военни униформи, участват във военни паради и се обучават как да използват огнестрелни оръжия.

Не е ясно как ще бъдат финансирани "Новите пионери", но Кремъл преди това е принуждавал магнатите в страната да отделят огромни суми за проекти като Олимпийските игри в Сочи. "Има много олигарси, които могат да бъдат накарани да разберат, че е добро и патриотично нещо да даряват на това ново младежко движение", казва Шулман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase