Снимка: БГНЕС

Украйна предупреди, че руските сили се готвят да засилят борбата си за ключови градове в Донбас, докато президентът Володимир Зеленски обвини Канада, че подкопава санкциите срещу Москва.

В Източна Украйна - фокусната точка на разрастващата се руска офанзива - броят на загиналите при обстрела на жилищна сграда в град Часив Яр в Донецка област през уикенда нарасна на 33 души по данни на службите за спешна помощ.

Още по темата

В понеделник сред руините на частично разрушената сграда бяха забелязани десетки спасители, които работеха с помощта на механичен багер.

По-рано през деня смъртоносни руски ракетни удари поразиха Харков, втория град в страната, при целенасочена атака срещу "търговски център и цивилни жилища", съобщи регионалният началник Олег Синегубов.

Според информационната агенция "Интерфакс-Украйна" прокурорите в региона са заявили, че "по време на нападението са били убити шестима цивилни, включително 17-годишен младеж и баща му".

Междувременно украинската армия предупреди, че руските войски вероятно планират да започнат едни от най-тежките си атаки в Донецка област.

"Има признаци, че вражески части се готвят да засилят бойните действия в посока Краматорск и Бахмут", заяви тя, визирайки двата основни града, които все още са под украински контрол.

Последните нападения в Украйна бяха извършени в момент, когато Европа се подготвяше за по-обхватно намаляване на доставките на газ от Русия, предава БГНЕС.

В понеделник руският газов гигант "Газпром" започна рутинна профилактика на своя газопровод "Северен поток 1". Германия и други европейски държави с нетърпение следят дали газът ще бъде пуснат отново.

През уикенда Отава се съгласи да достави на Германия турбина, която беше в ремонт в Канада, чието отсъствие Русия обвини за намаляването на доставките.

Този ход на Канада, който беше предприет въпреки действащите санкции срещу Русия и призивите на Украйна, накара Киев да извика посланика си в Отава.

Германия и други европейски държави хвърлят тревожно око на енергийните доставки, след като италианската Eni и австрийската OMV заявиха, че "Газпром" допълнително намалява доставките на газ.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари Германия преустанови сертифицирането на втори газопровод - "Северен поток 2", тъй като нараснаха опасенията относно огромната зависимост на Европа от руския газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase