Снимка: архив, БГНЕС

Колективният отказ на България, Черна гора и Северна Македония да пропуснат самолета на руския външен министър Сергей Лавров е насочен срещу две суверенни европейски държави, необходима е съвместна със Сърбия твърда реакция. Това мнение изрази днес Константин Косачов, зам.-председател на Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, предаде ТАСС.

Още по темата
"Днешният демарш естествено не опира до самолета. Той е насочен срещу Русия като държава и срещу Сърбия като държава. Реакцията, надявам се, ще е съвместна и крайно твърда, във формат не само на дипломатически протести, но и на конкретни, практически ответни действия. Да не вземе да им стане навик", написа сенаторът в Телеграм.

Той не се съмнява, че колективният отказ на трите страни да пропуснат самолета на Лавров за Сърбия не е тяхно решение, отбелязва агенцията.

"С влизането си в НАТО всичките три страни изгубиха суверенитета си сериозно и за дълго, а Евросъюзът за тях, било за членките, било за кандидатките, е само прикритие на това позорно обстоятелство. Става дума за натовски демарш и без САЩ той не би бил възможен. С пряката си намеса в двустранните работи на две суверенни европейски страни, нечленуващи в алианса - Русия и Сърбия, НАТО се опитва да заграби и да си подчини останалата част от Европа. Следва глобализация на алианса към останалия свят, където Китай е стратегическа цел номер две след Русия", отбелязва московският парламентарист.

Косачов нарича липсата на собствен суверенитет у обединена Европа основен проблем в продължаващото разцепление на онази Европа, която би могла да стане единна и неделима. "Към погребалната бригада в лицето на Великобритания, Полша, трите балтийски страни и Чехия сега се присъединиха България, Черна гора и Северна Македония. Гробари на истинската европейска мечта", пише руският политик.

Говорителката на руската дипломация Мария Захарова потвърди, че на самолета на Сергей Лавров е било отказано да прелети през въздушното пространство на страните около Сърбия. Тя заяви това снощи в ефира на програма по италианската телевизия "Ла сетте". По-рано сръбският в. "Вечерне новости" съобщи, че България, Северна Македония и Черна гора са отказали да предоставят въздушен коридор за самолета на Лавров, заминаващ за Сърбия, припомня ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase