Снимка: БГНЕС

Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия, което беше насрочено за утре и другиден, е отменено заради отказа на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на руския дипломат. Това съобщиха от руското министерство на външните работи.

България, Република Северна Македония и Черна гора са отказали да разрешат достъп до въздушното си пространство на самолета с руския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да проведе двудневна визита в Белград на 6-и и 7-и юни. Това са потвърдили от Министерството на външните работи на Русия пред агенция "Интерфакс". Лавров трябваше да се срещне в Белград с президента, премиера, председателя на парламента и сръбския патриарх.

Още по темата

От Москва коментираха отказа на трите страни да пропуснат самолета през въздушното си пространство шеговито: "нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира".

От офиса на сръбския президент отказаха коментар. Днес е предвидена среща на Вучич с посланика на Русия в Белград.

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова потвърди пред ТАСС, че българските власти не са разрешили на самолета с Лавров да прелети над България. Първи информацията за отказа от София, Скопие и Подгорица пуснаха сръбските издания "Вечерне новости" и "Данас".

Държавната телевизия РТС отбелязва само, че посещението на Лавров не е сигурно и че президентът на Сърбия Александър Вучич ще отправи обръщение към сънародниците си вечерта.

Европейският съюз забрани прелитането на самолети на руски авиолинии над страните-членки още в края на февруари - броени дни след руското нападение над Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase