Снимка: БГНЕС

Слуховете са разнообразни - Владимир Путин страда от рак или болест на Паркинсон, казват непотвърдени и непроверими доклади. И още - руският лидер е оцелял при опит за преврат или, както смятат някои таблоиди, той вече е мъртъв и е заменен от двойник.

Още по темата

Снимките на срещи на Путин с висши съюзници се разглеждат в микроскопични детайли: той стиска ли от болка масата по време на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу в края на април? Дали подпухналото му лице е признак на употреба на стероиди, както заяви през март бившият външен министър лорд Оуен?

Тъй като руската война в Украйна навлиза в четвъртия си месец, докладите сочат, че руският лидер може да е болен. Но това може да е само дълбоко желание на многото критици на Путин, които изглежда са готови да прегърнат конспиративните теории за божествено отмъщение или дворцови преврати заради неговото безмилостно нападение срещу Украйна.

В интервю в неделя руският външен министър Сергей Лавров беше принуден да отрече спекулациите, че Путин е болен или умира.

"Президентът Владимир Путин се появява публично всеки ден", каза Лавров в интервю за френска телевизия. "Можете да го гледате на екрана си, да четете и слушате речите му. Не мисля, че нормалните хора могат да видят признаци на някакво заболяване или лошо здраве."

Той каза, че оставя информацията за лошото здраве на Путин "на съвестта на тези, които разпространяват подобни слухове".

В понеделник Путин разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и председателства заседание на съвета за сигурност. И двете срещи се проведоха дистанционно, тъй като лидерът на Кремъл продължава своята коронавирусна изолация. Помощници и световни лидери, които са се срещнали с Путин, но не са поставени под карантина, са принудени да седят на дълга маса, на десетки метри от президента.

Миналата седмица шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов заяви, че вярва, че Путин е едновременно тежко болен и че е оцелял при неотдавнашен опит за преврат, като каза само, че предполагаемите нападатели идват от региона на Кавказ.

"Той има няколко сериозни заболявания, едно от които е рак", каза Буданов пред украинското издание "Украинская правда". "Но не си струва да се надяваме, че Путин ще умре утре. Той също така твърди, че преврат "в крайна сметка ще доведе до смяна на ръководството на Руската федерация. Този процес вече е стартиран."

Бивш съветски шпионин пък твърди, че Путин страда от болест на Паркинсон, докато списание New Lines твърди, че е получило запис на олигарх, който казва, че Путин е "много болен от рак на кръвта". Нито една от тези информации не е потвърдена.

В статия от разследващия уебсайт "Проект" се казва, че се смята, че Путин има рак на щитовидната жлеза или друго заболяване.

Информацията се основава на изтекли пътни документи, които показват, че Путин е получавал редовни посещения от онколог и от двама отоларинголози, за които изданието каза, че често поставят първа диагноза за заболяване на щитовидната жлеза. Кремъл не потвърди никакви съобщения за това, че Путин е болен, заявявайки, че руският лидер е в отлично здраве. Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, нарече това "измислица и неистина".

Слуховете, че Путин страда от болести, се простират отпреди повече от две десетилетия и до известна степен са по вина на Кремъл, тъй като информацията за здравето и местонахождението на Путин се пази старателно в тайна.

Откакто пое властта, Путин е представян като активен спортист, за да контрастира с образа на Борис Елцин като пияница, чието лошо здраве го прави още по-лош лидер.

Но Путин е изчезвал в продължение на седмици в миналото на фона на съобщенията за спортни наранявания от хокей на лед и джудо. Наскоро той каза на интервюиращ, че е паднал от кон и в началото на президентството си.

Кремъл редовно използва предварително заснети репортажи, често наричани "консерви", за да изглежда, че Путин е на срещи, когато всъщност е в неизвестност. Едно от продължителните отсъствия на президента бе по време на епидемията от коронавирус, когато Путин твърдеше, че е в Москва, докато според съобщенията той беше в Сочи, като понякога се появяваше в идентичен офис, сякаш в Москва.

От началото на войната някои доклади се фокусират специално върху болезнения език на тялото на Путин, което предполага, че той може да има проблеми с гърба. Подпухналото му тяло може да се обясни алтернативно, тъй като вероятно президентът носи корсет или някакъв вид бронежилетка, когато е на публично място.

Слуховете за здравето му набраха сила, когато Путин забележимо направи гримаса по време на среща с Шойгу в края на април. Путин ще навърши 70 години през октомври и вероятно фокусът върху здравето му ще продължи с пълна сила заради напредването на възрастта му. Но Буданов каза, че вярва, че на Путин "все още му остават поне няколко години. Независимо дали ни харесва или не, това е истината."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase