Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин ще бъде изпратен в санаториум до края на годината, прогнозира бивш шеф на МИ6.

С постоянните слухове, че здравето на руския лидер се влошава, един от методите за "продължаване на нещата" без нужда от насилствен преврат би било да го настанят в болница заради неизлечимата му болест, предположи Ричард Диърлов.

Различните руски системи на управление през вековете винаги са били автократични и никога не са били проектирани с мисъл за преходите на властта.

Но сега, когато Русия е изправена пред военно унижение и икономическа катастрофа, водена от лидер, за който се говори, че е болен от различни животозастрашаващи болести, в Кремъл започват да обмислят как да сменят човека на власт.

Така мисли Диърлов, който говори в подкаста One Decision, на който е съ-водещ.

"Мисля, че той ще си отиде до 2023 г., но вероятно в санаториум, от който няма да излезе като лидер на Русия", твърди той. "Не казвам, че няма да излезе от санаториума, но повече няма да излезе като лидер на Русия. Това е начин да продължим нещата без преврат."

През април беше съобщено, че Путин страда от рак на щитовидната жлеза и е бил проследяван 24 часа в денонощието от лекар специалист.

Откритието на разследващата медия Proekt, който е блокиран в Русия и сега функционира от чужбина, подкрепя последните теории, че Путин е обявил война докато е страдал от медицински проблеми, скрити от руския народ.

Една от версиите е, че е бил лекуван със стероиди, което е довело до подуване на лицето и шията.

Твърдението беше подкрепено от режисьорът и носител на "Оскар" Оливър Стоун, който разкри, че Владимир Путин е болен от рак. Той обаче вярва, че руският президент се е справил с болестта.

Диърлав посочи Николай Патрушев, секретар на Съвета за национална сигурност и един от любимите служители на Путин, като вероятен заместник, ако Путин е откаран в санаториум.

"В руското ръководство няма план за наследяване", обяснява Диърлов. Той спекулира, че стигаме до "края на този режим в Русия", но "това не означава, че той ще изчезне".

"Това, което казвам е, че през следващата година или 18 месеца може би нещо, ще се разпадне. Няма съмнение, че това украинско начинание е катастрофа", добавя той. "Икономиката тъне в хаос, санкциите наистина ще започнат да хапят през следващите три до шест месеца, ще има много висока инфлация. Във военно отношение това е пълно фиаско."

Наред с съобщенията за рак на гърлото има сериозни спекулации, че Путин може да страда от Паркинсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase