Снимка: БГНЕС

Владимир Путин се готви за дълга война в Украйна, като дори победата на изток потенциално няма да сложи край на конфликта, предупреди американското разузнаване.

Предупреждението идва, тъй като боевете на изток продължават да са ожесточени, а Русия се опитва да завземе територия. Москва пренасочи войските си към превземането на района на Донбас, след като Украйна се противопостави на опитите й да превземе столицата й Киев.

Но въпреки това силите на Владимир Путин остават в безизходица, твърдят от американското разузнаване.

Аврил Хейнс, директорът на националното разузнаване, каза на изслушване в комисията в Сената на САЩ във вторник, че Путин все още възнамерява "да постигне цели извън Донбас", но че "се изправя пред несъответствие между своите амбиции и настоящите конвенционални военни способности на Русия".

Тя добави, че руският президент "вероятно" разчита подкрепата на САЩ и ЕС за Украйна да отслабне, тъй като инфлацията, недостигът на храни и цените на енергията растат.

Руският президент обаче може да се обърне към "по-драстични средства" с продължаването на войната – въпреки че Москва би използвала ядрени оръжия само ако Путин осъзнае, че има "екзистенциална заплаха" за Русия.

Директорът на Агенцията за отбрана на разузнаването Скот Бериър заяви, че руснаците и украинците са "в задънена улица".

При последните сражения Украйна твърди, че е завзела четири селища в североизточната област Харков.

Черкаски тишки, Руски тишки, Рубежне и Байрак са отново под украинско управление, след като бяха завзети от Русия, съобщиха от въоръжените сили на Украйна.

Президентът Владимир Зеленски каза, че украинските успехи постепенно изтласкват руските сили от Харков, който е бомбардиран от началото на войната. Но добави, че украинците "не трябва да създават атмосфера на прекомерен морален натиск, където победите се очакват ежеседмично и дори ежедневно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase