Снимка: БГНЕС

„Враждебните“ държави по руската класификация бяха призовани от председателя на руската Дума незабавно да спрат да купуват газ от Русия.

Според Вячеслав Володин са цинични изявленията на ред страни от Европейския съюз за плановете им да се откажат от доставките на руски газ след няколко години. В Telegram той се мотивира, че "ЕС е свикнал да живее за сметка на другите - първо за сметка на колониите, а сега Русия пък трябва да го отоплява. И те цинично ни казват: „След седем години ще се откажем от руския газ.“ Имаме право да отговорим: "Защо да чакаме? Ако се отказвате от стратегическите отношения, оправяйте се без Русия поне за година".

Председателят Володин смята за правилно решението за спиране на доставките на газ за страните, които не са платили руските суровини в рубли в срок.

"Такива мерки трябва да се предприемат срещу враждебните държави".

По-рано ръководителят на Министерството на финансите Антон Силуанов заяви, че намаляването на потреблението на руски газ от страна на Европа няма да доведе до дисбаланс в бюджета на страната. Министърът е убеден, че европейците няма да могат бързо да се откажат от руските суровини и доставките на газ от Русия ще се увеличат, но в други посоки.

От 1 април "Газпром" премина към нова схема за плащане на газа на неприятелски държави в рубли по нареждане на президента Владимир Путин. Клиентите могат да прехвърлят средства в евро или долари по сметка в Газпромбанк, където те ще бъдат конвертирани в рубли и след това прехвърлени на Газпром.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase