Снимка: БГНЕС
fallback


Руската космическа агенция Роскосмос ще се оттегли от участието си в Международната космическа станция. Решение за това вече е взето, но от Агенцията отказват да назоват публично датата на оттегляне. Това съобщи РИА Новости, цитирайки главния изпълнителен директор на държавната корпорация Дмитрий Рогозин.

Роскосмос е изпратила своите предложения до руското правителство и президента и решението вече е взето. „Не сме длъжни да говорим публично за това“, каза Рогозин. Той добави, че Русия ще предупреди партньорите на МКС една година преди края на работата си, както е предвидено в международните задължения, предава БГНЕС.

Роскосмос вече обяви намерението си да спре сътрудничеството с космическите агенции на САЩ и ЕС поради наложените санкции, включително прекратяване на сътрудничеството на Международната космическа станция (МКС).

Европейската космическа агенция прекрати сътрудничеството с Русия по редица космически мисии до Луната и обяви, че е невъзможно да продължи сътрудничеството с Роскосмос по мисията ExoMars за изследване на повърхността на Марс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Анонимен

преди 2 години

Жалко, заради политиците изследването на космоса и сътрудничеството с руските учени по този важен за цивилизацията въпрос се прекратява! Наричайте Путин и Шойгу както си искате! Но учените пионери в космоса не заслужават това!

102

Дядо Иван

преди 2 години

Да напускат сами преди да бъдат изхвърлени като... (щях да кажа мръсни котета, ама не искам да обиждам котките като ги приравнявам с такава гад.)

101

Дивергент

преди 2 години

След като китайците изведоха в орбита тяхна космическа станция и търсят партньори за разширяването и, нищо чудно това да са руснаците.

fallback