Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкън и с министъра на отбраната Лойд Остин, които снощи пристигнаха в Киев.

Двамата обещаха още тази седмица да започне постепенно връщане на US дипломатите в украинската столица, съобщи висш служител на Държавния департамент след заминаването им от Киев. Освен това Блинкън и Остин са обявили предоставянето на повече от 700 милиона долара допълнителна пряка и непряка военна помощ за Украйна.

В центъра на разговорите им с президента Володимир Зеленски е било искането на Киев за по-тежки оръжия за спиране на руската офанзива в Южна и Източна Украйна.

Oще по темата

Помощта от 713 млн. долара ще бъде разпределена между Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа. Около 322 милиона долара са за Киев. Останалите - за съюзници, изпратили помощ на Украйна от началото на войната, за да се снабдят с оръжия, от които се нуждаят.

"Не знаем как ще се развие войната оттук нататък, но знаем че съществуването на суверенната, независима Украйна ще продължи много по-дълго от присъствието на Владимир Путин. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, докато не бъде постигнат окончателен успех", заяви Антъни Блинкън на пресконференция след посещението, като допълни, че то е израз на американската подкрепа за ръководството на Украйна.

Той каза още, че е разговарял с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който тази седмица ще посети Москва и Киев, да предаде силно послание на президента Путин за прекратяване на войната, за примирие и евакуация на цивилни от опасните райони.

Москва от своя страна е предала на Вашингтон нота с искане да бъдат прекратени американските доставки на оръжие за Украйна, съобщи руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Блинкън и Остин са първите представители на американското правителство, които посещават Киев, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Войната, която навлезе в третия си месец, доведе до хиляди жертви и 5 милиона и двеста хиляди бежанци. Киев търси помощ и за украинците, блокирани в разрушения град Мариупол. Според кмета на града над 100 000 души все още се намират там и не могат да се евакуират. Украинската отбрана в Мариупол е на ръба на колапса, призна Олексий Арестович, помощник на президента  Зеленски. Той заяви също, че високопоставените американски представители не биха дошли в Киев, ако "не бяха готови да дадат оръжия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Наблюдател

преди 2 години

т.е. баницата е разделена вече и войната приключва?

38

Анонимен

преди 2 години

Един по-долу, на който сте му сложили много плюсчета обяснява, че в Германия убийците ги пращали на електрическия стол. Колко заблудени хора има на този свят. В ЕС никъде няма смъртно наказание. В Германия убийците получават много по-леки присъди отколкото в Бг. Разликата е, че там не можеш да си купиш оправдателна присъда. Хора, четете, не вярвайте на глуп_остите на разни коментиращи, които нямат елементарни познания за Германия например - като този с лелята, която печелела 5000 евро. хахаха

37

Анонимен

преди 2 години

"Моята леля работи като продавачка в супермаркет в Германия и взима 5000 хил. евро. заплата." - хахахах ... Живях 9 години в Германия. Такива заплати на продавачки в супермаркет не дават. Чисто ако взима 2000 евро трябва да се радва. Или ти или леля ти лъжете. Разберете се там кой дрънка глу_пости...

fallback