Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Киев, съобщиха от неговата администрация.

Това беше първата среща между Зеленски и американски официални лица след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

"Днес украинският народ е единен и силен, а украинско-американското приятелство и партньорство са по-силни от всякога!" написа Зеленски в Туитър.

Помощникът на президента Олексий Арестович, говорейки по време на интервю в YouTube, потвърди, че срещата продължава.

Арестович повтори призива на Украйна за доставка на офанзивни оръжия, "защото докато няма "офанзиви", всеки ден ще има нова Буча", допълни той, визирайки града, в който представители на ООН заявиха, че са документирали незаконните убийства на около 50 цивилни.

"Те нямаше да дойдат тук, ако не бяха готови да дадат (оръжия)", каза той за гостуващите висши американски служители.

В събота Зеленски заяви, че е благодарен за помощта, която Вашингтон е оказал на Украйна досега, макар да иска по-тежки и мощни оръжия, които да използва срещу руските сили.

По време на интервюто си в YouTube Арестович заяви, че в черноморското пристанище Мариупол, където останалите украински сили са обкръжени, отбраната е "на ръба на колапса"./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase