Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Киев, съобщиха от неговата администрация.

Това беше първата среща между Зеленски и американски официални лица след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

"Днес украинският народ е единен и силен, а украинско-американското приятелство и партньорство са по-силни от всякога!" написа Зеленски в Туитър.

Помощникът на президента Олексий Арестович, говорейки по време на интервю в YouTube, потвърди, че срещата продължава.

Арестович повтори призива на Украйна за доставка на офанзивни оръжия, "защото докато няма "офанзиви", всеки ден ще има нова Буча", допълни той, визирайки града, в който представители на ООН заявиха, че са документирали незаконните убийства на около 50 цивилни.

"Те нямаше да дойдат тук, ако не бяха готови да дадат (оръжия)", каза той за гостуващите висши американски служители.

В събота Зеленски заяви, че е благодарен за помощта, която Вашингтон е оказал на Украйна досега, макар да иска по-тежки и мощни оръжия, които да използва срещу руските сили.

По време на интервюто си в YouTube Арестович заяви, че в черноморското пристанище Мариупол, където останалите украински сили са обкръжени, отбраната е "на ръба на колапса"./БГНЕС, АФП

Коментари Напиши коментар

52

П.К.

преди 9 месеца

Големи личности. Големи совалки. От най-високи и престижни нации. Какви ли огромни интереси крие всичко това?

51

Венцо

преди 9 месеца

До НИМРОДИ по време на срещата гръмна газопроводът Дружба в Брянск. Голем страх, голямо чудо е било.

50

Анонимен

преди 9 месеца

Предател и убиец на невинни е това мръсно клоунче. И непрекъснато проси пари. Заради него са емигрантите, не е давал от 2 месеца пенсии на хората от Донбас, гладуваха! Не ги зачита за хора, а прости пари заради тях от ЕС. Сега е поискал 260 млн евро от ЕС този месец. Ще му дойде края скоро но тази г.д.Руснаците почнаха да снабдяват вече целия Донбас с провизии, с военни камиони.