Снимка: БГНЕС

Неуспехите на Русия в инвазията й в Украйна могат да накарат президента Владимир Путин да прибегне до използването на тактическо ядрено оръжие или такова с ниска мощност, заяви в четвъртък директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

"Като се има предвид потенциалното отчаяние на президента Путин и руското ръководство, като се имат предвид неуспехите, с които те се сблъскаха досега във военно отношение, никой от нас не може да приема с лека ръка заплахата, която представлява потенциалното прибягване до тактическо ядрено оръжие или ядрено оръжие с ниска мощност", заяви Бърнс по време на реч в Атланта.

Кремъл заяви, че е поставил руските ядрени сили в състояние на повишена бойна готовност малко след началото на нападението на 24 февруари, но Съединените щати не са видели "много практически доказателства" за реално разгръщане на руските ядрени сили, което би предизвикало повече безпокойство, добави Бърнс, говорейки пред студенти в Техническия университет в Джорджия.

"Очевидно сме много загрижени. Знам, че президентът Байдън е дълбоко загрижен за избягването на трета световна война и за непрекрачването на границата, при която би бил възможен ядрен конфликт", каза Бърнс.

Русия разполага с много тактически ядрени оръжия, които са по-малко мощни от бомбата, която Съединените щати хвърлиха върху Хирошима по време на Втората световна война.

Руската военна доктрина включва принцип, наречен "ескалиране за деескалиране", който включва изстрелване на ядрено оръжие с ниска мощност за първи удар, за да се възстанови предимството им, ако нещата се влошат в конвенционален конфликт със Запада.

Като припомни, че някога е бил посланик на САЩ в Русия, Бърнс каза много остри думи за Путин, наричайки го "апостол на отмъщението", който през годините "е бил взривоопасна комбинация от обида, амбиция и несигурност".

"Всеки ден Путин демонстрира, че западащите сили могат да бъдат поне толкова разрушителни, колкото и възходящите", каза Бърнс, цитиран от БГНЕС

Бърнс каза, че въпреки "реторичните преструвки" на Кремъл, че най-големият в света ядрен арсенал е поставен в готовност, американското разузнаване не е открило практически доказателства за някакви дисклокации или военни прегрупирания в тази насока.

Термините тактическо или маломерно ядрено оръжие се отнасят за боеприпаси, предназначени за употреба на бойно поле. Някои експерти твърдят, че Русия разполага с около 2000 такива боеприпаса, които могат да се насочват от въздух, море и суша.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase