Снимка: БГНЕС

Украйна "винаги е готова" да води преговори с Русия, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

"Украйна винаги е казвала, че е готова за преговори и търси всяка възможност за спиране на войната. Едновременно с това, за съжаление, виждаме подготовка за важни, според някои дори решителни боеве в източната част на страната", каза Зеленски на обща пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Нехамер е на посещение в Киев, за да изрази подкрепа за украинското правителство. Той ще посети и град Буча, където украинските власти съобщиха, че стотици цивилни са били избити от руските сили. При пристигането си в Украйна австрийският канцлер каза пред журналисти, че зверствата в Буча трябва да бъдат цялостно разследвани от независими международни експерти.

Още по темата

"Готови сме да се бием и паралелно с това да търсим дипломатически пътища за спиране на тази война. Едновременно с това винаги сме възнамерявали да водим диалог", заяви на днешната пресконференция Зеленски, цитиран от БТА.

"В източната и южната част на страната виждаме концентрация на оръжие, военно оборудване и войски, които се готвят да окупират още една част от нашата територия", каза той.

Разговорите с Русия са в застой след информациите за извършените масови зверства и убийства на цивилни в град Буча, който австрийският канцлер днес също успя да посети.

Австрийският канцлер Карл Нехамер каза днес в Киев, че очаква ЕС да приеме още санкции срещу Русия, но защити позицията на страната си, която е против отказ от доставките на руски газ, предаде Асошиейтед прес.

Нехамер стана днес поредният европейски лидер, посетил Киев и срещнал се с президента Зеленски. На пресконференция след разговорите им Нехамер каза, че ЕС ще продължава да разширява санкциите срещу Москва, докато войната спре и че поредният пакет от санкции, приет тази седмица, "няма да е последният". Той заяви, че "докато умират хора, никои санкции не са достатъчни".

Австрия получава повечето природен газ, който използва, от Русия и е една от страните, които са против идеята за отказ от руския газ. Днес в отговор на въпрос Нехамер каза, че санкциите на ЕС стават все "по-прецизни", но добави, че те са ефикасни, "когато удрят по тези, срещу които са насочени, а не отслабват онези, които ги налагат, срещу този, който води война".

Във военно отношение Австрия е неутрална страна и не е член на НАТО.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase