Снимка: Кадър от Нова тв

Човек легна с вързани на гърба ръце пред Руския културно-информационен център в София. По този начин режисьорът Давид Джамбазов изрази протеста си срещу откритите мъртви тела на мирни граждани по улиците на град Буча в Украйна.

Според свидетелски разкази, част от телата са били открити вързани по същия начин. След като служители от руския център не успели да отпратят протестиращия, повикали полиция.

"Обичам руската култура. Говоря много добър руски, работил съм в Русия. За мен беше важно този протест да е точно тук, а не пред руското посолство. Защото това, което се случва от гледна точка на пропагандата, която идва от Кремъл, културният елемент е много голям. Тази битка в Украйна се случва и в голяма степен и в културата. Именно Руския културен център е мястото, където трябваше да бъде моя протест", обясни поведението си пред Нова тв Джамбазов.

По думите му, това, което е направил е неговото послание към хората да не си затварят очите. "Лежейки там до голяма степен бях извън случващото се. Странно е усещането да си вързан на улицата. Моентално ръцете ти изтръпват и имаш чувството, че нищо не е под твой контрол", разказа режисьорът.

Той сподели, че акцията му е продължила около30-40 минути, и в нея е участвала и неговата сестра, която го е вързала и снимала. Също така мъжът поясни, че органите на реда са се държали много учтиво, коректно и професионално, с което и акцията приключила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase