Снимка: БГНЕС
fallback

Преговорите между делегациите на Москва и Киев за уреждане на ситуацията в Украйна приключиха в Истанбул, а помощникът на руския президент Владимир Медински определи срещата като конструктивна.

"Москва прави две стъпки към Киев за деескалация на конфликта", заяви Медински след разговорите в Истанбул. "Разговорите бяха конструктивни. Получихме за разглеждане предложения от Украйна - ясно формулирана позиция. Тези предложения ще бъдат разгледани в близко бъдеще, ще бъдат докладвани на президента и ще бъде даден съответният отговор."

"След днешния разговор по същество постигнахме съгласие и предлагаме решение, според което среща на държавните глави е възможна едновременно с парафирането на договора от външните министри. Освен това по време на парафирането и разглеждането на подробностите на споразумението могат да бъдат обсъдени различни политически нюанси и детайли".

Украинските преговарящи в Турция призовават за международно споразумение, според което други държави да служат като гаранти за сигурността на Украйна, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

"Искаме международен механизъм за гарантиране на сигурността, при който страните-гаранти ще действат по начин, подобен на член 5-и на НАТО - и дори по-твърд", заяви пред репортери Давид Арахамия, украински преговарящ, след разговори с руската делегация.

Oще по темата

Русия е получила писмени предложения от Украйна, потвърждаващи стремежа ѝ към неутрален и неядрен статут. Ръководителят на руската делегация, президентският съветник Владимир Медински разкри същността на въпросните документи след разговорите с Киев в Истанбул.

Според него предложенията на Киев включват по-специално отказ от производство и разполагане на всички видове оръжия за масово унищожение, информира "Лента.ру".

Руската армия е взела решение за драстично намаляване на бойните действия в направленията Киев и Чернигов, заяви заместник-министърът на отбраната Александър Фомин, който представлява министерството на преговорите с украинската делегация.

"Поради факта, че преговорите по подготовката на договор за неутралитет и безядрен статут на Украйна, както и за предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна, преминават към практическо измерение, Министерството на отбраната взе решение кардинално, многократно, да намали военната активност в направленията Киев и Чернигов, за да повиши взаимното доверие и да създаде необходимите условия за продължаване на преговорите и постигане на крайната цел за подписване на гореспоменатото споразумение", каза той.

В изказването си пред репортери Фомин също така призова украинските власти "стриктно да спазват Женевските конвенции, включително по отношение на хуманното отношение към военнопленниците", и да изключат изтезанията.

От своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу докладва за сближаване на позициите между Москва и Киев, а по някои въпроси и постигане на съгласие.

"Днес беше постигнат най-значителният напредък в този процес досега", каза той и отбеляза, че Турция е "много доволна да допринесе за това". "Виждаме, че на днешната среща беше постигнат известен напредък, а някои въпроси бяха договорени", заяви турският външен министър, без да дава подробности.

Освен това, според Чавушоглу, някои "по-сложни въпроси трябва да бъдат обсъдени на ниво президенти" на Русия и Украйна - Владимир Путин и Владимир Зеленски.

Чавушоглу се надява, че установяването на прекратяване на огъня в Украйна ще доведе до дългосрочно политическо решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 2 години

Вече никой не вярва на фашистка Русия. Могат да обещават всичко и в 4 заранта да нахлуят в държавата ти и да те окупират.

14

ПроСоТо

преди 2 години

тия ще се разберат,нема къде да идат...От цялата "патаклама" ще има един "ВЪНШЕН" ефект:-Ще се отсее зърното от плявата...Ойропата и Русия ОТНОВО ще заработят заедно,защото само така могат да съществуват..И едните,и другите...НИЕ обаче ,заради свирепияси дивашкинапън да са праим на "Слуга номер едно",ще си останем "плявата"...И може да бъдете сигурни,че чорбаджиите ни няма да си мръднат пръста за нас..

13

Ми555

преди 2 години

Ако путин спре и когато спре СП1 - май ще има преосмисляне ?

fallback