Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Засилва се напрежението по линията България - Русия след като при последната изява на руския посланик се чуха призиви за отзоваването на Елеонора Митрофанова.

В последната си реч тя заговори за ответна реакция на Русия към страната ни, в отговор на "новия дух на двустранните ни отношения. Изявлението на Митрофанова отключи разнопосочни реакции.

"Няма повод, по който да е говорила публично, и да не е отправила обида или заплаха към България. Очевидно на България не ѝ се дава правото на никаква самостоятелна позиция", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.
Oще по темата


"Изявленията на посланик Митрофанова идват като защита на българския народ, и то адресирана към руската общественост, защото има спекулации в самата Русия, че братушките отново ни предадоха", посочи проф. Захари Захариев.

Искрата, която запали последния пожар в отношенията между двете страни е изгонването на 10 руски дипломати от България, за които се смята, че са извършвали шпионаж в полза на Русия. Продължават призивите Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата, заради неуважително отношение към страната ни.

В определени периоди от време, след установяване на такива несъответствия, не мога да си спомня държава от нашия регион и Централна Европа, която да не е изгонила нарастващ брой т.нар. дипломати от руските посолства в столиците на Европа

"Руската страна може да отзове своя посланик, не дай Боже, това нещо да се случи", отбеляза проф. Захариев.

Все още няма категорични сигнали от българските власти дали ще предприемат стъпки по изгонването на руския посланик. Правителството обяви, че се обмислят сериозни мерки в отговор на поведението на посланика на Русия у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

172

Анонимен

преди 2 години

Да си заминава за Русия!!! Нагла до безобразие! Тази сутрин гледах интервюто на Полският посланик в Бг.Човекът си е направил труда да научи български и макар видимо да имаше затруднения разговора протече без преводач.

171

Паню Баирски

преди 2 години

Митрофанова отдавна трябваше да бъде натирена, а на тоя професор Захариев искам да му кажа, че руснаците са братушки само на такива жалки продажници като него. От руснаците досега никой не е видял нищо хубаво, професоре, и ти много добре го знаеш! Върви при Путин там да ги хвалиш - тук няма място за такива като тебе.

170

Анонимен

преди 2 години

Митрофанова да заминава на консултации в Масква, ама и там не я искат. Може и инфаркт да й осигурят

fallback