Снимка: БГНЕС

Две демонстрации се проведоха в центъра на столицата днес, свързани с войната в Украйна. От "Възраждане" се обявиха срещу идеята България да предостави оръжие на Украйна, а по-късно сдружение БОЕЦ организира демонстрация пред президентството под наслов "България е в НАТО".

Те настояват за незабавен прием на съюзнически части и техника в страната ни, военна помощ за Украйна, оставка на министъра на икономиката Корнелия Нинова, прекратяване на "инсинуациите на президента Румен Радев за ремонт на българска техника в Русия". "Защото Корнелия Нинова всекидневно компрометира усилията на България да бъде лоялен член на НАТО. Друго наше искане е България да окаже реална военна помощ на Украйна", каза един от организаторите на протеста Манол Глишев пред БНР.

"Днес се събрахме пред президентството, за да подкрепим активното участие на България в НАТО и една не съюзническа, но приятелска подкрепа към Украйна, защото Украйна според мен, а и според приятелите ни, води в момента война за независимост срещу една опасна руска агресия, както и на практика защитава цяла Европа от потенциално разширение на конфликта".

Привърженици на партия "Възраждане" протестираха преди това в центъра на столицата срещу идеята България да предостави оръжие на Украйна, въпреки уверенията премиера Кирил Петков, че такава идея не е обсъждана с партньорите от НАТО.

Протестиращите, част от които носеха руски знамена, се обявиха против посещението у нас на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. "Ние не искаме по никакъв начин България да участва в чужд конфликт. Ние не искаме по никакъв начин България да бъде замесвана нито пряко, нито косвено. Ние не желаем в нашата държава да се разполагат чужди войски", каза лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

От пространството пред МС протестиращите се преместиха от Министерството на отбраната, където започна тяхната демонстрация. И на двете места протестиращите бяха категорични, че България няма място във войната в Украйна, че страната ни не трябва да доставя въоръжение и затова да бъде намесена във военен конфликт.

В рамките на демонстрацията лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза по мегафона: "Не искаме България да бъде въвличана във война. Ние сме готови да се бием, да умрем за България, но не и за чужда държава. Няма да допуснем чужди държави да се разпореждат с нашите съдби". Той обяви, че партията му няма да допусне България да даде малкото си останало въоръжение на Украйна и с това да бъде замесена във военен конфликт с Русия:

"С което хем да бъдем вкарани във военния конфликт, защото това директно ще ни ангажира в него, хем от друга страна, да се лишим от малкото си останало оръжие. Имайте предвид, че това, което излезе като информация как американците щели да ни дадат на нас като компенсация насреща друго въоръжение, определено можем да го квалифицираме като елементарна лъжа. Припомням, че ние купихме чертежи за 2 милиарда и 100 милиона лева, които на всичкото отгоре ще се забавят няколко години. Не е ясно въобще дали някога нещо ще получим."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase