Снимка: БГНЕС

В църквата на Александра и Антонина лежи ковчег. Драпиран е с руски трикольор, върху ковчега - фуражка и снимка.

Михаил Орчиков е бил заместник-командир на мотострелкова бригада. Той е убит в бой в Украйна. Въоръжени руски войници образуват почетен караул.

Православен свещеник обикаля ковчега, четейки молитви и размахвайки кандило. Остър аромат изпълва параклиса, смесвайки се със сладките каденции на църковния хор. Вдовицата на загиналия войник, покрита с черен шал, е утешавана от близки.

Колко руски военнослужещи са убити в Украйна? В Русия е престъпление да се съобщава за нещо различно от официалните данни.

Според информация, публикувана от руското министерство на отбраната, 498 войници са загубили живота си при това, което Кремъл нарича своята "специална военна операция". Това са последните данни от 2 март. Няма актуализация от две седмици.

"Ситуацията у нас не е проста", казва свещеникът на паството."Всички го разбират."

Кремъл иска обществеността да вярва, че руските войници в Украйна са герои и че офанзивата на Русия там е акт на самозащита.

В неотдавнашно издание на водещото седмично новинарско предаване на държавната телевизия, водещият заяви, че ако Русия "не се беше намесила сега, след три години Украйна щеше да бъде в НАТО... с ядрена бомба и определено щеше да напредне към Крим, а след това Южна Русия". Това е една алтернативна реалност, в която Украйна е агресор.

По улиците на Кострома изглежда мнозина вярват в официалната линия на Кремъл.

Това отчасти се дължи на силата на телевизията при формирането на общественото мнение. Но също така в моменти на криза много руснаци инстинктивно се обединяват около лидера си - сякаш не искат да повярват, че техният президент може да е взел грешно решение.

"НАТО иска да стигне точно до нас - в Украйна, а и те имат ядрени оръжия", казва Николай. "Браво на Путин. Той не им позволи."

"Русия трябва да продължи докрай", заявява пенсионерката Нина Ивановна.

"Доколко се доверявате на информацията, която получавате по руската телевизия за това?", пита я репортер на BBC. "Вярвам му. Защо да не? На интернет не вярвам."

"Защо не?", пита я журналистът. "Не знам", отговаря тя.

Не всички подкрепят офанзивата на Русия в Украйна. В село Николское BBC посещава дома на православния свещеник отец Йоан Бурдин. Наскоро той изнесе антивоенна проповед и изрази критиките си на уебсайта на църквата. По-късно той беше глобен по нов закон за дискредитация на руските въоръжени сили.

"Вярвам, че всяко кръвопролитие, каквато и да е причината и както се опитвате да го оправдаете, пак е грях", казва отец Йоан. "Кръвта е в ръцете на човека, който я е пролял. Ако е дадена заповед, тя е в ръцете на този, който е дал заповедта, подкрепил я е или е мълчал."

"Най-лошото от всичко е, че се появи омразата. Тя ще става все по-дълбока и по-дълбока, защото виждаме, че ситуацията с Украйна не свършва. Няма политическа воля това да се спре. Омразата и от двете страни ще се засили и ще се превърне в стена между нашите народи за десетилетия напред."

На гробище в Кострома осем войници носят ковчега на Михаил до гроба. Военен оркестър свири тържествена музика. След салют с пистолет и на руския национален химн ковчегът се спуска в земята.

Има кратка реч: "Загубата на син, брат, баща винаги е трагедия, но ние се гордеем, че той загина, защитавайки нашия народ, нашите деца, нашата страна".

В Кострома наричат ​​Михаил "защитник на Отечеството".

И все пак руската армия прекоси границата в суверенна нация и нападна Украйна по заповед на президента Путин. Лидерът на Кремъл твърди, че целта на неговата "специална военна операция" е да "демилитаризира и денацифицира" Украйна, сякаш украинското правителство е препълнено с фашисти - което просто не е вярно.

През последните дни руските власти едва прикриваха по-широките си цели. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че случващото се в Украйна "...е битка на живот и смърт за правото на Русия да бъде на политическата карта на света при пълно зачитане на техните законни интереси".

С други думи, става дума за геополитика и решимостта на Москва да върне Украйна в сферата на влияние на Русия.

Това е нещо, което правителството на Украйна е решено да предотврати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase