Снимка: БГНЕС

Украйна и Русия са постигнали значителен прогрес по мирен план с 15 точки, които включва прекратяване на огъня и оттегляне на руските войски, ако Киев признае неутралитет и ограничи въоръжените си сили. Това съобщава "Файненшъл Таймс", като се позовава на участници в преговорите.

Още по темата

Сделката, която в пълнота за първи път е била обсъждана в понеделник, изисква Киев да се откаже от влизането си в НАТО и да не приема на своя територия военни бази на САЩ, Великобритания и Турция. Според изданието това е една от най-тежките точки в преговорите.

Освен това Русия настоява за признаване на анексинарето на Крим и на независимостта на народните републики в Донецк и Луганск. Двама от участниците в преговорите заявява пред изданието, че предполагаемото споразумение включва и разпоредби за гарантиране на правата на руския език в Украйна, където той е широко разпорстранен, въпреки че украинският е единственият официален език.

В замяна на това Москва трябва да изтегли войските си извън териториите, завзети след 24 февруари - регионите покрай Азовско и Черно море, както и територията на изток и на север от Киев.

"Ние предлагаме "украински модел на гаранции за сигурност", който предполага незабавното и юридически потвърдено участие на редица държави-гаранти в конфликта на страната на Украйна, ако някой отново посегне на нейната териториална цялост", коментира пред изданието президентският съветник Михайло Подоляк.
През последните дни Володимир Зеленски в своите речи даде да се разбере, че вече няма такъв ентусиазъм за влизане в НАТО, а съветникът му отбелязва, че "когато започна сериозна война в Европа, Алиансът отстъпи".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че неутралитет на Украйна по модела на Швеция и Австрия е възможен вариант. Външният министър Сергей Лавров отбелязва, че "абсолютно конкретни формулировки" са "близо до консенсус" в хода на преговорите.

Все пак в Киев са скептични по въпроса дали руският президент Владимир Путин наистина иска мир или само печели време за нова офанзива, предава bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase