Снимка: БГНЕС

Стотици хора са натъпкани в мазето на голяма обществена сграда в обсадения украински пристанищен град Мариупол, но остават без храна, като много от тях също се нуждаят от спешна медицинска помощ.

"Някои са развили сепсис от шрапнели в тялото", казва Анастасия Пономарева, 39-годишна учителка, която успява да избяга от града в началото на войната, но все още поддържа контакт с приятели там. "Нещата са много сериозни."

Градът е обкръжен от руски войски и остава под постоянни бомбардировки, като почти 400 000 души все още са в капан без течаща вода, а храната и медицинските доставки бързо привършват. Местните власти казват, че войната там е довела до смъртта на най-малко 2400 цивилни, но дори и те признават, че тази цифра вероятно е прекалено малка.

Приятелите на Пономарева са с други семейства в мазето на сградата. Всички те са напуснали домове, които вече не са безопасни или са напълно разрушени.

"Хората, които са успели да се скрият в подземни убежища, основно живеят там постоянно", казва Пономарева от западния град Дрогобич, където живее сега. "Те на практика изобщо не могат да си тръгнат."

По-голямата част от деня си те прекарват в криене в мазето. От време на време се качват горе за малко слънчева светлина, но рядко навън. Казват й, че състоянието бързо се влошава, тъй като някои хора имат температура и нищо не може да се направи за лечението им. "Няма медицинска помощ, няма антибиотици."

Някои улици са толкова опасни, че малцина излизат да прибират мъртвите. Много от тях са погребани в масови гробове. Почти непрекъснатите руски атаки превърнаха старите им квартали в пустош. Нови кадри от дронове показват огромния размер на щетите, като огън и дим се издигат от жилищни блокове, а почернелите улици са в руини.

"На левия бряг няма непокътната жилищна сграда, почти всичко е изгоряло до основи", казва Пономарева. "Центърът на града е неузнаваем."

Приютено в същата сграда, четиричленно семейство поддържа връзка със Сергей Козирков, 40-годишен пастор, който напусна Мариупол преди две седмици. "Много е претъпкано и няма достатъчно храна", казва Козирков, който сега е в Лвов. "Хората се разболяват, защото е много студено и всички лежат един до друг."

Семейството отчаяно иска да избяга. Във вторник около 2000 автомобила успяха да излязат от Мариупол, съобщиха от градския съвет, а още 2000 бяха готови да тръгнат. Това беше вторият ден, когато на жителите беше разрешено да напуснат. Предишните опити за евакуация бяха неуспешни, като украинските власти обвиниха Русия, че атакува града и дори маршрутите, които трябва да бъдат използвани от цивилни, въпреки че се съгласи да прекрати огъня.

И все пак - отново не беше допусната хуманитарна помощ в града. Сергей Орлов, заместник-кметът на Мариупол, каза, че нещата "се затрудняват с всеки час".

"Ситуацията е ужасна", казва той. "Няма достатъчно храна, вода, лекарства, инсулин, бебешка храна. Всеки има специфични нужди."

Според Орлов колите с доставки чакат от четири дни, но руснаците не ги пускат. "Получаваме много обаждания. Например майка, която казва: "Имам дете в ръцете си, което умира от глад". Или получаваме обаждане: "Ето нашия адрес. Блокирани сме в мазето. Какво да правим?", казва Орлов.

"За съжаление", признава той, "не можем да направим нищо".

Обратно в мазето семейството казва на Козирков, че чуват звука от експлозии наблизо, но сградата им остава непокътната. Има един генератор, който използват, за да презаредят телефоните си и от време на време се осмеляват да излязат навън, за да направят някои разговори.

"Обстрелът не спира", казва той. "Много са уплашени."

Пономарева казва, че ситуацията е "меко казано много трудна". Хората имат нужда от хуманитарен коридор, в противен случай това е бавна смърт от глад и жажда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase