Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Според оценки на руската делегация преговорите с Украйна вървят трудно, но "има известна надежда за постигане на компромис", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Същата оценка дават и някои украински преговарящи, включително служители в офиса на президента Володимир Зеленски, добави той в интервю за руската телевизия РБК.

Oще по темата
Коментирайки изказвания на украинската страна за хода на разговорите, Лавров прикани да се даде възможност на преговарящите да работят в по-спокойна обстановка, без "нагнетяване на поредната истерия".

Русия е готова за подобни контакти и в бъдеще, но трябва да се знае "каква е добавената стойност" от тях, посочи той.

На срещата си с първия дипломат на Москва в Анталия на 10 март украинският външен министър Дмитро Кулеба не е представил според руския му колега "никакви нови идеи".

Сергей Лавров припомни неотдавнашните призиви на Зеленски, както се изрази той, "НАТО да затвори небето (над Украйна), да започне да воюва за Украйна, да вербува наемници и да ги насочва към фронта". "Всичко това бе изложено доста агресивно, но реакцията на Северноатлантическия алианс, в който все пак има още здравомислещи хора, явно е охладила този плам", коментира руският външен министър.

"Ясно е, че Украйна не е член на НАТО. Разбираме това. С години слушахме за отворени врати, но вече чуваме, че няма да влезем там. Това е истината и тя трябва да се признае", каза вчера Зеленски във видеообръщение към лидерите на страните от Обединените експедиционни сили - европейско сдружение начело с Лондон, организиращо общи военни учения.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

194

ББ

преди 2 години

каквото и да плещи тоя по гьобелс,Света ни вижда как путин и руснаците обстрелват жилищни комплекси,как милиони жени и деца бягат от разрушените от руснаците домове...безсмислено...убийствата в украйна превърна думата "руснак"в...м.ъсна дума...за векове...той се пазари... и продължава да убива...и китай помага...и беларус...Спрете убийствата...безбожници,децата ви векове след вас ще носят позора и срама!!!

193

Брей ..

преди 2 години

За три дни всички станахте по големи католици от папата или по големи украинци от самите тях или нещо като по македонци от българи а всъщност мазни червеи или по големи натегачи от Саломон Паси ! Къде бяхте всички борци за мир, когато любимата ви Юесей "донасяше" демокрацията във Виетнам Ирак Югославия Либия Сирия.....не ми стига страницата, като им сриваше градовете безмилостно с ракети.

192

Анонимен

преди 2 години

Със загубата на Крим и двата региона Донбас и Луганск, Украйна загуби 80% от енергийните си ресурси + 13 военни предприятия. Приказките, че Путин иска да помагана рускоговорящите ги пазете за малките деца и русофилите, аз следвам парите. Реално Путин е крадец на едро.

fallback