Снимка: архив, БГНЕС

Москва разкритикува решението на САЩ да наложат пълна забрана върху вноса на руски суров петрол и предупреди, че това може да има глобални отрицателни последствия, предаде ДПА.

"Американският санкционен натиск върху Русия отдавна прекрачи всякакви граници на политическата и икономическата логика", написа на Фейсбук страницата си руското посолство във Вашингтон. "Както обикновено, САЩ не мислят за обстоятелството, че ограниченията винаги са нож с две остриета."

Още по темата
В съобщението се допълва, че е очевидно, че отхвърлянето на руските ресурси "ще доведе до значителни колебания на световните енергийни пазари. Това ще се отрази отрицателно на интересите на компаниите и потребителите, най-вече в самите Съединени щати."

Посолството заяви, че "Русия има варианти къде да пренасочи своите висококачествени и конкурентноспособни продукти".

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви по-рано вчера забрана за внос в САЩ на петрол и газ от Русия.

Забраната нанася "мощен удар" върху "войната на Путин", каза държавният глава. Същевременно той предупреди американците, че "защитата на свободата ще има своята цена".

"САЩ се прицелват в основната артерия на руската икономика. Забраняваме целия внос на руски петрол, газ и енергоносители. Това означава, че руският петрол повече няма да бъде приеман в американските пристанища и американският народ ще нанесе нов мощен удар върху военната машина на Путин", каза Байдън в Белия дом.

Въпреки че Байдън се опита да работи в съгласие с европейските си съюзници, той призна, че мнозина от тях не обявяват подобна забрана, защото разчитат в по-голяма степен на вноса на петрол и газ от Москва.

"Можем да предприемем тази стъпка, когато другите не могат", каза Байдън. "Ние работим в тясно сътрудничество с Европа и нашите партньори, за да разработим дългосрочна стратегия за намаляване на зависимостта им и от руската енергия", добави той.  

Великобритания въведе собствени ограничения върху вноса на руския петрол минути преди Вашингтон. Лондон планира постепенно да сложи край на вноса на петрол от Русия до края на годината.

Държавите по света се обединяват около необходимостта да се предприемат конкретни стъпки за намаляване на зависимостта си от руския петрол, дори ако това е трудно за някои централноевропейски страни, съобщи британският премиер Борис Джонсън.

"Постигнато е съгласие относно необходимостта да се заобиколи зависимостта от руския петрол и газ, въпреки че това е невероятно трудно за някои европейски държави (...) Това, което правим, е първата стъпка", каза Джонсън след среща с държавни ръководители от Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

"Това е голяма стъпка, която светът прави (...) Нивото на отвращение и възмущение от случващото се в Украйна се увеличава навсякъде и примката около режима (на руския президент Владимир Путин - бел. р.) се затяга", завърши Джонсън.

Министърът по въпросите на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на Великобритания Куази Куартенг каза, че вносът на петрол и петролни продукти от Русия ще бъде прекратен до края на годината. Според него преходният период "ще даде на пазара, бизнеса и веригите за доставки повече от достатъчно време, за да заменят руския внос", който покрива 8 процента от търсенето във Великобритания.

Куартенг съобщи и че Обединеното кралство ще работи с другите си доставчици на петрол, включително САЩ, Холандия и страните от Персийския залив, за да осигури допълнителните доставки.

По-рано във вторник Европейската комисия представи план за постигане на независимост от руските изкопаеми горива.

В същото време германският външен министър Аналена Бербок заяви, че ако Германия забрани вноса на руски петрол, транспортът в страната ще спре.

Цените на петрола в световен мащаб могат да се повишат до 200 долара за барел, ако Европа и САЩ забранят вноса на руски петрол, предупредиха анализатори от базираната в Осло консултантска компания "Ристард енерджи" (Rystad Energy).

Анализаторите на компанията казаха, че оценката от 200 долара се основава на предположението, че западните санкции могат да премахнат от пазарите около 4 милиона барела руски петрол на ден.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света, като на ден доставя около 7 милиона барела суров петрол и петролни продукти.

Цените на черното злато скочиха след решението на Вашингтон. Барел от сорта Брент от Северно море достигна 131,41 долара, което е повишение с 8,21 долара спрямо вчерашната търговия. Американският лек суров петрол прибави 7,91 долара до 127,21 долара за барел, информира ДПА, цитирана от БТА.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо предупреди, че световното производство на петрол няма да бъде достатъчно, за да компенсира пълен отказ от руския петрол. Ръководителят на Международната агенция по енергията Фатих Бирол посочи, че при нужда могат да бъдат освободени допълнителни петролни резерви.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase