Снимка: архив, БГНЕС

И днес западни издания коментират руските военни действия в Украйна и анализират кога нашествието ще започне да дава отражение в Русия.

Москва е губещата страна във войната, обявява в заглавие на редакционна статия британският в. "Гардиън" и допълва в подзаглавието си, че е било грешка да се смята, че украинците чакат да бъдат освободени от руските войници и че Западът е твърде разделен, за да помага.

Всекидневникът пише, че незаконната война на Владимир Путин в Украйна е станала повратна точка в историята. Но никой не може да каже кой ще бъде победител, когато тази ера приключи и започне следваща. Преди началото на тази война инерцията беше на страната на Путин, чийто военен авантюризъм му се отплати през последното десетилетие, докато САЩ се бяха обърнали навътре към себе си.

Още по темата
Нахлуването на Путин в Украйна обаче беше престъпна грешка, защото руските войници убиват цивилни, които са със същата славянска идентичност, и изравняват със земята градове в земи, където се е зародила културата на страната им, пише "Гардиън". Ставащото е хуманитарна криза в един от краищата на Европа. Ако беше просто битка за общественото мнение, досега Путин щеше да е загубил, посочва британският вестник.

"Гардиън" подчертава, че за "вътрешна консумация" у дома Москва се опитва да се прави на миротворец във война, която започна.

Умишлено заслепление е в основата на проблемите на Русия, коментира "Гардиън". Грубата политическа грешка на Путин беше да смята, че украинците чакат да бъдат освободени от руски войници. Путин може да е искал бърза военна операция, увенчана със светкавично обезглавяване на украинското правителство. Вместо това той е изправен пред изтощителна окупационна война в най-голямата държава в Европа.

За разлика от Чечения и Сирия, където Путин можеше да използва местни проксита, за да води мръсна война, военните престъпления в Украйна ще намалят авторитета на Русия в света, а военната агресия на Москва заплашва външната й политика.

Руската инвазия може да наруши функционирането на енергийните пазари, но ще засегне и възможностите на Путин да плаща за войната, прогнозира изданието. Путин води погрешна война в Украйна. Вместо да намери начин да живее съвместно със съседите си, той се е заел да покори Украйна и рискува да разруши Русия, обобщава "Гардиън".

Независимо от това обаче, коментира друг британски вестник - "Дейли телеграф", Путин може да остане на власт по-дълго отколкото си мислим. Това, че още има "коалиция", която го подкрепя, означава, че Западът трябва да е търпелив, ако искаме да видим руския президент свален.

Според експерти тези, които смятат, че санкциите бързо ще свалят Путин, грешат. За народни бунтове като тези, които разрушиха Желязната завеса, са нужни години, за да бъдат подклаждани, а за момента най-малко 70 на сто от руснаците подкрепят войната в Украйна, по официални данни.

Да си включен в санкционния списък на САЩ преди беше символ на патриотизъм. Сега обаче това е изискване. Ако не си, става подозрително, цитира "Телеграф" руски банкер, с когото миналата седмица е разговарял представител на в. "Файненшъл таймс".

Умните олигарси осъзнават как стоят нещата тук, а глупавите престават да са олигарси, добавя високопоставен представител на Кремъл, цитиран от "Телеграф". Всеки, на когото не му харесва, бива изхвърлен или отива в затвора, посочва източникът на изданието.

"Печелившата коалиция" на Путин се състои най-общо казано от две групи: олигарси и силовици, подчертава за вестника проф. Олга Чиж - политилог и експерт по автократични режими в университета в Торонто. Според повечето анализатори в краткосрочен план както олигарсите, така и силовиците ще бъдат тласнати още по-близо до Путин. Там лежат непосредствените им интереси и за повечето от тях няма лесно или явно бягство. Възможностите им са: Путин, затвор или нещо още по-лошо.

Без Путин класата на олигарсите може да изчезне напълно, смята проф. Чиж. Наблюдатели виждат паралели с разпадането на Съветския съюз. Русия на Путин може да повтори упадъка на СССР през 70-те и началото на 80-те години на миналия век, когато авторитарен елит се беше вкопчил във властта, въпреки нарастващото недоволство, докато страната е в застой.

Путин гарантира кончината на режима си, казва за "Телеграф" проф. Марк Галеоти, специалист по евроатлантическа геополитика в британския Геостратегически съвет.

Въпреки всичко Кремъл запазва контрол върху апарата за сигурност и бие и арестува хилядите руснаци, които протестират срещу тази война, отбелязва Галеоти. Но това ще бъде изпразнена от съдържание черупка, без легитимност и цел, а амбициите на Путин да заеме място в историята редом с легендарни държавници като Петър Велики и безусловно Йосиф Сталин ще бъдат разобличени като тъжна заблуда, допълва той.

Американският в. "Вашингтон пост" обръща внимание на "огледалото на Путин" - начина, по който руснаците виждат или не виждат войната в Украйна в тяхната паралелна информационна вселена. Вестникът отбелязва, че свободно разпространяваните новини в Русия идват само от прокремълски медии, сред които е и в. "Комсомолска правда". Това издание разказа на читателите си историята на Семьон Василиевич от източноукраинско село - инвалид на възраст, който се обляга на патерицата си и рони радостни сълзи при вида на наближаващите руски сили.

Според "Комсомолска правда" Василиевич е преживял два инсулта, но това не умилостивило украинските националистически "зверове", които били не само него, а и майка му. След това Василиевич разкрива на руските читатели и дълго пазена тайна: през 2014 г. селата в цяла Източна Украйна гласували тайно и масово подкрепили откъсване от Киев.

Историята продължава с това, че над 2000 бюлетини според руския таблоид оттогава били заровени в градината на Василиевич, натъпкани в "стари съветски емайлирани гърнета". Те били там до миналата седмица, когато Василиевич грабнал лопатата със здравата си ръка и гордо ги изровил.

След пристигането на руските "освободители" се диша по-леко, признава Василиевич, цитиран от московския таблоид.

"Вашингтон пост" обобщава, че дори и когато ракетите му засипват Украйна, руският президент е въвлечен в поредната война у дома: за пълен контрол върху общественото мнение. Да четеш или да гледаш манипулативното вътрешно отразяване на нападението срещу Украйна е като да преминеш през огледало в пропагандисткия свят на руски герои и украински националистически злодеи. Изглежда действащите лица обслужват една цел: да се създаде забележителен разказ за войната за пред руснаците, изграден върху предпочитания от Путин, макар и фалшив, наратив, пише "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase