Снимка: архив, БГНЕС

Русия открито заплаши да спре доставките на газ за Европа по газопровода "Северен поток 1" за първи път от инвазията на Украйна, предаде ДПА. Заплахата дойде под формата на изказване на руския вицепремиер Александър Новак по руската държавна телевизия.

Още по темата
"Ние имаме пълното право да наложим ембарго върху транзита на газ през "Северен поток 1", който днес работи на 100 процента", заяви Новак.

Той изтъкна, че подобна стъпка би била огледална на решението на Германия да спре процедурата по одобрението на газопровода "Северен поток 2".

Новак увери, че Русия все още не предприема тази стъпка, но добави, че страната се чувства тласната в тази посока от европейските политици и техните обвинения.

"Северен поток 1" доставя около 600 милиарда кубични метра газ на година, изпомпван от Русия до Германия и след това дистрибуиран оттам до няколко европейски страни. Германия суспендира процедурата по одобрение на "Северен поток 2", след като Русия призна два източни украински района за независими държави, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase