Снимка: БГНЕС

Страните от ЕС ще изпратят изтребители в Украйна по молба на Киев, за да му помогнат да се противопостави на руското въздушно и сухопътно нападение, заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.

"Ще предоставим дори бойни самолети. Не става дума само за боеприпаси. Предоставяме по-важни оръжия, като за война", каза той на пресконференция.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба е заявил пред ЕС, че "се нуждаят от такива бойни самолети, с които украинската армия може да оперира... Някои държави членки разполагат с такъв тип самолети", каза Борел.

Външните министри на ЕС се споразумяха да предоставят на Украйна оръжия на стойност 450 млн. евро, Борел на пресконференция след спешна видеоконференция на външните министри на 27-те държави членки днес.

"Решихме да използваме възможностите си, за да доставим на украинската армия оръжия на стойност 450 млн. евро и да отпуснем още 50 млн. евро за несмъртоносни оръжия, гориво и защитно оборудване", каза Борел.

Европейският съюз ще наложи нови санкции срещу бизнесмени и членове на руския елит във връзка с войната в Украйна, заяви Борел.

"Ще разширим черния списък, за да включим в него и олигарсите. Ще се насочим към елита на режима, който се възползва от системата", каза той, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че на извънредна среща външните министри ще одобрят новите санкции срещу Русия, обявени от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Те ще се споразумеят и за финансирането на снабдяването на Киев с оръжия и гориво, както и за въпроса за доставката им в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase