Съединените щати и техните съюзници ще отговорят единно и решително на тази "непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили" срещу Украйна, заяви американският президент Джон Байдън, след като в украинската столица Киев бяха чути експлозии, предаде Ройтерс.

"Президентът Путин избра да започне преднамерена война, която ще доведе до катастрофална загуба на животи и до човешко страдание", се казва в изявление на Байдън.

Още по темата

"Само Русия е отговорна за смъртта и разрухата, които тази атака ще донесе. Светът ще държи Русия отговорна", добави той, цитиран от БТА.

Байдън каза, че днес ще обяви допълнителни ответни мерки, които ще бъдат наложени на Русия от САЩ и съюзниците им.

По думите на украинския външен министър Дмитрий Кулеба Русия е започнала пълномащабна инвазия в Украйна. "Украйна ще се защити и ще победи", допълни той.

Според местни медии хиляди жители на украинската столица Киев напускат града с колите си.Основните булеварди са блокирани от колони автомобили.

Експлозии се чуват преди съмване в украинската столица Киев и източния пристанищен град Мариупол, малко след като руският президент Владимир Путин обяви операция за "демилитаризиране" на страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase