Снимка: БГНЕС
fallback

Нова война в Европа не се очаква, но кризата ще продължи. В последните месеци има нов нюанс в поведението на Руската федерация. Тя доста по-твърдо поставя своите искания и това вероятно е пресметнат ход. Това коментира професор Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на Катедра "Национална и регионална сигурност", в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Има нюанс в поведението на Руската федерация - дали санкциите са вече неработещ инструмент за промяна в политиката, дали заемането на някаква по-твърда позиция е продиктувано от нещо друго, това не знаем в момента, но има такава промяна.

Oще по темата

И двете страни губят. Русия също губи, защото веднага беше спряно сертифицирането на „Северен поток 2”, а там бяха инвестирани над десет милиарда долара. От друга страна ще се вдигнат цените на енергийните суровини. Ще има преразглеждане на бизнесите между Европа и Русия, което в много голяма степен ще засегне и България.

"Мисля, че това е краят на проекта Белене”, добави професор Димитров.

Смятам, че за момента това, което се случи около признаването на републиките и вкарването на войски, ще приключи, за да се види какъв е ефектът. По-нататъшно продължаване на действията от страна на Русия е съвсем друга ситуация, с което вече се навлиза на територията на Украйна и наистина ще означава инвазия в Украйна, посочи събеседникът.

Ректорът на УНСС коментира идеята за обединяване на университетите в България: "Съветът на ректорите е решил да бъдат създадени работни групи, които да работят по най-чувствителното направление от тези реформи – сливането на учебни заведения. За останалите неща – атестиране на преподавателите, борбата с плагиатството, увеличаването на научните изследвания, нямаме възражения”.  

Намаляването на университети ще стане доброволно, няма да стане от днес за утре и има успокоение в средите на академичната общност, подчерта проф. Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

шопа

преди 2 години

Този изкуфял професор къде го прочете това? АЕЦ Белене ще го бъде! Какъв ще бъде статуса на остров Белене бъдещето ще покаже, чета има мераклии за там!

50

Анонимен

преди 2 години

Белене е български национален интерес, икономически. Долу ръцете на политическите предатели от българската икономика. __________________ У вас ли ще направим хранилище за радиоактивните отпадъци и от Белене? Това ще ни струва ужасно много пари, които естествено ще залегнат и в цените на тока. И заразява. А разпадът - хиляди години!

49

Анонимен

преди 2 години

Санкциите срещу Русия слагат край на "Белене" ________ Не е ли в резултат на имперското Пеньово поведение? Затова и последваха станции!

fallback