Снимка: Bulgaria ON AIR

Ситуацията между Русия и САЩ заради Украйна продължава да е на дневен ред и да буди безспокойство.

"Обявеното днес участие на американски сили в българската батальонна група в рамките на НАТО изобщо с нищо не ме притеснява. Не мисля, че това по някакъв начин променя предварително обявените от министър Янев планове. По-скоро тук се търси една символика, която трябва да се развие на базата на това, което се случва в Полша или Румъния, където говорим за присъствие на американски бойни части. В рамките на една такава ограничена войскова формация присъствието на американци няма да промени самата философия", каза проф. Захари Захариев, член на БСП, в "Денят ON AIR".

"Това, което казва министър Янев, е много важно, защото запазването на българско командване означава запазване на това решенията да се вземат в София. По-притеснителното е оглушителната липса на българска външна политика. Като че ли единственият, който говори по темата, е министър Янев", коментира лидерът на "Земеделския народен съюз" Румен Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Захариев изтъкна, че да се говори за застрашаване на националната сигурност на България е неуместно, тъй като сме член на ЕС и НАТО, защото вървим в един екип.

"Трябва да ни притеснява нарушената сигурност в региона. Черноморският регион става зона на несигурност, в която има потенциал за реален военен конфликт. Това не може да не касае нашата национална сигурност", заяви Йончев.

Той подчерта, че ескалацията не е прекратена нито с усилията на Макрон, нито може да бъде прекратена. Путин е постигнал най-важното - поставил е Русия на едно равнище със Запада. Проф. Захариев добави, че Европа не е основен играч, а само се жалва.

"Путин в своите дълбоки принципи е либерал по дух. Така че проблемът не е в Путин. Западът трябва да се радва, че начело на Русия седи политик като Путин. Вътрешнополитическата дестабилизация на САЩ оказва пагубно влияние по отношение на всички проблеми на сигурността", смята гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase