Трети руски шпионин е обвинен за участие в нападението над Сергей Скрипал в Солсбъри през ноември 2018 г. Смята се, че Денис Сергеев, който е пътувал до Обединеното кралство под псевдонима Сергей Федотов, е командвал двамата агенти на ГРУ, извършили отравянето, от Лондон.

Той лети от Москва към летище Хийтроу на 2 март 2018 г., пристигайки около четири часа преди колегите си, и отсяда в хотел в Падингтън за две нощи.

Британската полиция за борба с тероризма заяви, че Сергеев се е срещнал с двамата агенти, които след това са пътували до Солсбъри "повече от един път" през уикенда на нападението, но че в хотела му не са открити следи от новичок.

Сергеев, който е на около 50 години, отлита обратно за Москва от Хийтроу в 13,45 часа на 4 март, по-малко от два часа след като новичокът е върху вратата на Сергей Скрипал.

Прокуратурата на Короната (CPS) е повдигнала същите обвинения срещу него, като тези на двамата предишни заподозрени - включително опит за убийство на Скрипал и дъщеря му Юлия, тежка телесна повреда на полицая Ник Бейли и използването на новичок като химическо оръжие .

Старшият национален координатор за борба с полицията срещу тероризма заяви, че Сергеев "е действал в екип" с Александър Петров, с псевдоним Александър Мишкин, и Руслан Боширов, с псевдоним Анатолий Чепига.

"Те са дошли тук поотделно на две групи - Петров и Боширов заедно, а Федотов - сам и са се срещнали. Без съмнение са действали като малък екип с оглед използването на новичок за убиване на хора в тази страна", заяви зам.помощник-комисарят на столичната полиция Дийн Хайдън на пресконференция. "Има и други разузнавателни данни, които предполагат, че те са били тук и преди, но и в други страни, където отново работят тримата заедно и вероятно с други... във връзка с подобни атаки.“

Британската полиция работи с колегите си в България и Чехия, във връзка с атаки, свързани със същите заподозрени. Разследващите заявиха, че няма доказателства тримата да са участвали в предишни атаки във Великобритания.

Обвиненията, обявени във вторник, не обхващат смъртта на Даун Стърджес, 44-годишна майка, която почина през юли 2018 г., след като приятелят й намери фалшива бутилка от парфюм, съдържаща отровното вещество.

Чарли Роули е подарил на Даун Стърджес подарък в Еймсбъри, близо до Солсбъри, без да знае, че съдържа достатъчно новичок, за да убие "хиляди хора", съобщиха от полицията. Той оцелява тъй като бързо измива ръцете си от веществото, но Даун издъхва след няколко дни, тъй като нанася отровата върху кожата си с убеждението, че е парфюм.

Хайдън казва, че разследването за това как Роули е намерил бутилката през юни 2018 г. и където е била тя след атаката над Скрипал, почти четири месеца по-рано, все още продължава.

"Все още има части от картината, които не успяхме да разкрием" добавя той. "Оставаме решителни, както винаги, да изправим пред съда отговорните за убийството на Даун и отравянето на Чарли."

CPS не кандидатства в Русия за издаване на заповед за екстрадиция, тъй като конституцията на страната не позволява екстрадицията на нейни собствени граждани. Вместо това бяха издадени червени бюлетини в Интерпол, което означава, че заподозрените могат да бъдат арестувани, ако напуснат Русия - където се смята, че се крият тримата мъже.

Британските власти са видели "много малко сътрудничество от страна на Русия" от 2018 г. или в предишни случаи, като убийството на Александър Литвиненко.

Европейският съд по правата на човека постанови във вторник, че Русия е отговорна за убийството през 2006 г. на бившия офицер от КГБ Литвиненко, който почина с мъчителна смърт, след като беше отровен в Лондон с полоний 210.

"Външното министерство ще говори по дипломатически канали с Русия, но от страна на полицейското разследване нашият надлежен процес е да търсим заповеди за арест и да ги разпространяваме през Интерпол", добавя Хейдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase